Hardlopen

Meer snelheid met hardlopen door hakken billen, ook wel hielaanslag genoemd

Hielaanslag voor betere hardlooptechniek

Door te werken aan je hardlooptechniek kan je veel winst boeken. Met een goede loophouding bespaar je veel energie en verklein je de kans op hardloopblessures tijdens het hardlopen. Twee goede redenen om direct aan je hardlooptechniek te gaan werken. Een onderdeel van de loophouding is de hakken billen, ook wel hielaanslag genoemd. Wat is de juiste hielaanslag met hardlopen en hoe kan je deze verbeteren?

Sneller hardlopen met de juiste hielaanslag

Uit onderzoek is gebleken dat marathonlopers met een betere hielaanslag sneller lopen. Het hakken billen effect is hardlopen met de hak zo dicht mogelijk richting je bil te schoppen. Lopers die onder de 4 uur eindigde liepen met een beenhoek groter dan 90 graden en liepen zelfs een deel van de marathon met een beenhoek van 100 graden. Diegene die meer dan 4 uur nodig hadden liepen slechts 62% van de tijd met een beenhoek van groter dan 90 graden.

We kunnen dus concluderen als je sneller wilt hardlopen moeten we er voor zorgen dat we minimaal met een beenhoek groter dan 90 graden lopen en liefst zelfs een beetje meer. Om dit te bereiken kijken we naar de hielaanslag.

Banner voor de hardloopschema's
In deze video leg ik uit hoe je de hielaanslag kan verbeteren met hardlopen

Met de hakken tegen de billen aanschoppen

Deze oefening wordt al tientallen jaren gebruikt en behoort tot de basisoefeningen binnen hardlooptechniektrainingen, genaamd “hakken billen”. Het is niet meer dan tijdens het hardlopen je hakken zo dicht mogelijk tegen de billen te schoppen. Hoe dichter de hakken bij de billen komen tijdens het lopen, hoe groter de beenhoek is.

De eerste paar keer zal de oefening een beetje onwennig zijn, maar probeer toch altijd met de hakken billen oefening te starten. Je kan deze looptechniekoefening ook prima tijdens je duurloop doen. Kies tijdens je duurloop een moment waarbij je bijvoorbeeld een kilometer lang extra op je hielaanslag let.

Hoe weet je of je hielaanslag is verbetert?

Het is lastig om zelf te bepalen of je hielaanslag is verbetert. Uiteraard zal door de hakken billen oefening je beenhoek vergroten. Door jezelf te filmen en je looptechniek te analyseren, zie je direct of je hielaanslag is verbetert. Je kan ook gebruik maken van een Milestone Pod. Dit apparaatje registreert je ‘leg swing’ de hele run. Met deze gegevens kan je na afloop direct bekijken of je vooruitgang hebt geboekt.

Let jij tijdens het hardlopen op je hielaanslag en doe jij weleens de hakken billen oefening?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *