Marathon

Klaar voor de uitdaging? Ontdek hoe lang je écht moet trainen voor een marathon!

Hoe lang duurt het trainen voor een marathon?

Het trainen voor een marathon is een grote uitdaging en vereist veel tijd en toewijding. Het is belangrijk om een goede trainingsplanning te hebben om de afstand van 42,195 km te kunnen voltooien. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om goed voorbereid aan de start van een marathon te staan? Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden over hoe lang het je moet trainen voor een marathon.

Je hardloopervaring telt mee met hoe lang je moet trainen voor een marathon

Het belangrijk om te weten dat de duur van je trainingsperiode afhankelijk is van je ervaring als hardloper. Als je nog nooit een marathon hebt gelopen, is het aan te raden om minimaal 4-6 maanden voor de marathon te beginnen met trainen. Als je al ervaring hebt met het lopen van een marathon, kun je je trainingsperiode eventueel verkorten naar 3-4 maanden.

Afhankelijk van jouw ervaring en tijd kan je zoeken naar een passend hardloopschema, die bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder lange duurlopen, tempotrainingen, intervaltrainingen en krachttrainingen. Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan elk onderdeel om je lichaam optimaal voor te bereiden op de marathon.

De lange duurloop is onmisbaar

Lange duurlopen zijn een essentieel onderdeel van je hardloopschema. Begin met een afstand die je gemakkelijk kunt lopen en bouw dit langzaam op. Het is aan te raden om wekelijks één lange duurloop te doen waarbij je de afstand met 10 procent vergroot. In de laatste weken voor de marathon kun je de afstand verminderen om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen.

In deze video leg ik uit wat een duurloop is en waarom deze onmisbaar is bij het lopen van een marathon.

De overige trainingen

Naast de lange duurloop is het ook goed om andere hardlooptrainingen in je hardloopschema toe te voegen. Bijvoorbeeld interval- en tempotrainingen helpen je om je snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is aan te raden om één of twee dit sooirt trainingen per week te doen.

Krachttraining is ook belangrijk om je lichaam sterker te maken en hardloopblessures te voorkomen. Richt je vooral op oefeningen voor je benen en core. Dit kun je bijvoorbeeld doen door squats, lunges, en planks te doen.

Vergeet zeker de rust niet tussen de trainingen

Het belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens je trainingsperiode. Zorg voor voldoende slaap en neem rustdagen om je lichaam te laten herstellen. Luister goed naar je lichaam en pas je trainingsplanning hierop aan indien nodig. Zodra je een pijntje gaat voelen die niet past bij spierpijn is het goed om extra rust toe te voegen. Zodat je overbelasting voorkomt.

Zo lang moet je dus trainen voor een marathon

Hoe lang je moet trainen voor een marathon hangt af van je ervaring als hardloper. Voor beginners is het aan te raden om minimaal 4-6 maanden voor de marathon te beginnen met trainen. Een goede trainingsplanning bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder lange duurlopen, tempotrainingen, intervaltrainingen en krachttrainingen. Vergeet niet om voldoende rust te nemen en luister goed naar je lichaam om hardloopblessures te voorkomen. Met de juiste trainingsplanning en voldoende toewijding is het zeker mogelijk om de marathon te finishen!

Heb jij weleens een marathon uitgelopen? Hoe lang duurde het voor jou dat je de finish haalde van deze magische afstand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *