Hardlopen

Progressieve overbelasting bij hardlopen: Word een betere hardloper

Wat is progressieve overbelasting?

Veel hardlopers willen graag sneller en langer kunnen hardlopen. Om dit te bereiken worden er veel hardlooptrainingen afgewerkt. Het is belangrijk om deze hardlooptrainingen effectief te gebruiken. Je wilt uiteraard wel resultaat zien van al het afzien. Een van de meest belangrijke principes is progressieve overbelasting. Benieuwd wat progressieve overbelasting betekent voor hardlopers en hoe het kan leiden tot verbetering van je hardloopprestaties.

Wat is progressieve overbelasting?

Progressieve overbelasting is een principe waarbij je je lichaam geleidelijk blootstelt aan toenemende niveaus van stress om adaptatie en groei te bevorderen. Met andere woorden, om sterker, sneller en betere uithoudingsvermogen te krijgen, moet je je lichaam uitdagen met steeds toenemende belastingen.

Toepassing op hardlopen

In het geval van hardlopen betekent progressieve overbelasting het stapsgewijs verhogen van de intensiteit, duur of frequentie van je trainingen om je lichaam te dwingen zich aan te passen en sterker te worden. Dit kan worden bereikt door verschillende methoden toe te passen:

  1. Toename van afstand: Verhoog geleidelijk de totale afstand die je per week loopt. Begin met een haalbaar aantal kilometers en voeg wekelijks een klein percentage toe. Ik raad aan om je afstand met maximaal 10 procent uit te bouwen.
  2. Toename van snelheid: Voeg intervaltraining toe aan je hardlooproutine, waarbij je afwisselt tussen snelle en langzame tempo's. Dit helpt je snelheid en anaërobe drempel te verbeteren.
  3. Heuveltraining: Introduceer heuveltraining om je kracht en uithoudingsvermogen te vergroten, terwijl je tegelijkertijd je hardlooptechniek verbetert.
  4. Krachttraining: Versterk je spieren met specifieke krachtoefeningen voor hardlopers, zoals squats, lunges en kuitenversterkende oefeningen.
In deze video leg ik uit hoe je een heuveltraining loopt.

Waarom is progressieve overbelasting belangrijk?

Progressieve overbelasting is belangrijk omdat het je lichaam dwingt zich aan te passen aan nieuwe uitdagingen. Door jezelf constant uit te dagen, voorkom je dat je lichaam went aan de belasting en blijf je vooruitgang boeken.

Het belang van rust

Hoewel progressieve overbelasting belangrijk is, is het even belangrijk om voldoende rust en herstel te nemen. Tijdens rustperiodes herstelt je lichaam en past het zich aan de nieuwe belasting aan, waardoor je sterker en beter wordt. Neem je deze rust niet, dan is de kans groot dat je een hardloopblessure oploopt door overbelasting.

De sleutel tot verbetering

Progressieve overbelasting is een belangrijk principe in de wereld van hardlopen en sport in het algemeen. Het is de sleutel tot verbetering, maar het moet wel goed en veilig worden toegepast met aandacht voor rust en herstel. Door je trainingen op een progressieve manier te op te bouwen, kun je je doelen bereiken en je verbeteren als hardloper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *