Reviews

Review: Hoka Carbon X 3 – de carbonhardloopschoen van Hoka

Review van de Hoka Carbon X 3 hardloopschoen

Mijn eerste paar carbonschoenen zijn versleten na al die kilometers. Het is tijd om te kijken naar een nieuw paar snelle hardloopschoenen. Mede door een mooie aanbieding ben ik terecht gekomen bij Hoka. Dit jaar loop ik mijn hardloopavonturen op de weg met de Hoka Carbon X 3. Benieuwd wat ik van deze carbonschoenen vind? In dit artikel lees je een uitgebreide review van de Hoka Carbon X 3 hardloopschoen.

Productfoto van de Hoka Carbon X 3 hardloopschoen
RATING
5/5
PRIJS*
€ 149,95

Hoka Carbon X 3 hardloopschoen

De carbonschoen van Hoka

Als je eenmaal de overstap gemaakt hebt naar een carbonplaat in je hardloopschoenen ben je voor de rest van je leven verpest. Mijn minimale vereiste voor een nieuwe hardloopschoenen was daarom dat hij een carbonplaat heeft. Elk hardloopmerk heeft tegenwoordig wel een hardloopschoen met carbon in hun assortiment. Mijn trailrunavonturen loop ik tegenwoordig ook op Hoka: de Hoka Tecton X. Over dit paar trailrunschoenen ben ik zeer enthousiast. Daarom heb ik de overstap gemaakt van Adidas naar Hoka. De review is daarom ook grotendeels gebaseerd op mijn ervaringen tussen deze twee paar hardloopschoenen.

De Hoka Carbon X 3 zit als gegoten

De eerste indruk bepaald al veel. Dat begint al bij het aantrekken van de hardloopschoenen. In het bovenwerk van de schoen zit geen flap in het midden. Het is meer te vergelijken met een sok. Het aantrekken van de hardloopschoen is daarmee veel eenvoudiger dan andere schoenen, waarmee je met veel kracht je voet in de schoen moet wringen. Je voet glijdt gemakkelijk in de schoen. Met de veters bindt je de schoen goed vast, waardoor hij fijn om je voet sluit. Wat mij ook direct opviel was de ruimte in de schoen aan de voorkant van de voet. Sommige hardloopschoenen zijn veel smaller. Heb je brede voeten? Dan is de Hoka Carbon X 3 zeker een aanrader.

Hoe zit het met de carbonplaat?

De minimale vereiste van de hardloopschoen was de carbonplaat. Dankzij deze ontwikkeling loop ik veel sneller en efficiënter en heb ik de marathon binnen de 4 uur kunnen finishen. Hoe verhoudt de carbonplaat van de Hoka Carbon X 3 zich tegenover de concurrenten? Mijn eerste ervaring met carbon leek het net of ik op een paar springveren stond. Dit gevoel kreeg ik niet bij deze hardloopschoenen. De drang dat je telkens naar voren wordt geduwd is veel minder aanwezig. Toch haal ik ongemerkt dezelfde snelheden als bij mijn oude Adidas hardloopschoenen. De schoen voelt wel heel licht en daarmee ben je minder bewust van de carbon. Terwijl die plaat zeker zijn werk doet.

De demping van de schoen is wel minder dan de concurrenten

Ben je op zoek naar een hardloopschoen met veel demping? Dan is deze schoen waarschijnlijk niks voor jou. Met een offset van 5 mm heeft deze hardloopschoen veel minder demping dan sommige concurrenten. Persoonlijk moest ik hier aan wennen. Door de mindere demping krijgt je benen het  meer te verduren tijdens het hardlopen, maar de keerzijde is wel dat je meer contact hebt met de grond.

Mijn conclusie over de Hoka Carbon X 3

Uiteindelijk ben ik zeer enthousiast over de Hoka Carbon X 3. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik wel een aantal hardlooprondjes nodig had om te wennen aan de nieuwe hardloopschoen. Vooral de mindere demping forceerde mij beter op mijn loophouding te letten. Nu dat automatisme is, loop ik met veel plezier met deze carbonschoen en kijk ik uit hoe die gaat presteren tijdens de Marathon van Rotterdam. Dan kan ik echt een vergelijking maken met de Adidas Adizero Adios Pro 2.

Productfoto van de Hoka Carbon X 3 hardloopschoen
RATING
5/5
PRIJS*
€ 149,95

Hoka Carbon X 3 hardloopschoen

* Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links. Wanneer je via mijn site een product koopt, verdien ik waarschijnlijk een commissie. Je betaalt niet meer, dan wanneer je via de verkoper het product zou verkopen. De prijzen kunnen daarnaast afwijken. Ik streef er naar om de prijzen actueel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *