Reviews

Review: Hoka Tecton X brengt carbon naar de trails

De review van de Hoka Tecton X hardloopschoenen

Mijn trailrunschoenen hebben het aardig te verduren gehad afgelopen jaren. Het werd eens tijd voor een nieuw paar. Dit keer heb ik eerst onderzoek gedaan, voordat ik een paar heb aangeschaft. Niet zonder reden. Later dit jaar staat er een 100 kilometer op de planning. Met dit in mijn achterhoofd ben ik gaan zoeken naar een nieuwe trailrunschoen, die niet veel weegt en veel energie teruggeeft. Ik ben terecht gekomen bij de Hoka Tecton X. Benieuwd naar mijn ervaringen op deze nieuwe trailrunschoen van Hoka?

De product foto van de Hoka Tecton X
RATING
4.5/5
PRIJS*
€ 199,95

Hoka Tecton X trailschoenen

Mijn liefde voor carbonplaten in hardloopschoenen

Sinds dit jaar ben ik gaan hardlopen met hardloopschoenen met carbon. De Adidas Adizero Adios Pro 2 en ik waren op slag verliefd. Door de carbonplaten voelt het hardlopen lichter en heb ik minder last van zware kuiten. Mede dankzij de carbonhardloopschoenen heb ik de Marathon van Rotterdam binnen de 4 uur kunnen finishen. Hetzelfde gevoel van hardlopen wil ik ook op de trails. In mei kwam de Hoka Tecton X op de markt. Een van de eerste trailrunschoenen met carbon. Gaan deze schoenen mij helpen richting de finish van de Indian Summer Ultra 100 kilometer?

De Hoka Tecton X voelt zo licht als een veertje

Met mijn eerste hardlooprondje op de trails voldeed de Hoka Tecton X direct aan mijn verwachting. De trailrunschoenen voelen veel lichter aan, dan mijn ASICS FujiTrabuco. Niet alleen door het gewicht van de schoen, maar ook door de response bij het afzetten voelt het hardlopen lichter. Dankzij de parallellen carbonplaten krijg je energie terug. Waardoor het hardlopen met de trailschoenen van Hoka extra licht aanvoelt. Ideaal als je lange afstanden wilt gaan hardlopen. Omdat de trailschoen lichter is en ook energie teruggeeft kan je veel efficiënter trailrunnen.

Logo van Hoka groot op de hardloopschoen

Hardlopen met carbon over de onverharde paden

Als je verwacht dat de carbon in de Hoka Tecton X trailschoen dezelfde response geeft als carbonschoenen op de weg, dan kom je bedrogen uit. Uiteraard helpt de parallellen carbonplaten om energie terug te geven, maar je wordt niet geforceerd in een volgende stap. Wat een verademing is. Op de trails wil je het overzicht houden en kijken waar je voet plaatst, daarom is het fijn dat je niet telkens geforceerd wordt om sneller te blijven hardlopen. Heb je nog nooit eerder op carbonschoenen gelopen, dan zal je wel een groot verschil merken met je huidige hardloopschoenen.

Zoeken naar de juiste grip

Ik heb zeker iets aan te merken op deze trailschoen en dat is de grip. Op een droge en stoffige ondergrond merk je al snel dat je minder grip hebt dan met andere trailschoenen. Misschien is het even zoeken naar de juiste grip en werkt dat bij elke schoen weer anders, maar vooral omdat je sneller hardloopt over de trails wil je ook overal goede grip hebben. Op andere ondergronden of als het minder droog is geweest heb je verder prima grip.

Mijn conclusie over de Hoka Tecton X trailschoenen

Wil jij het trailrunnen naar een hoger niveau tillen? Dan zijn de Hoka Tecton X trailschoenen zeker een aanrader. Vooral op de lange afstand zal je veel profijt hebben, omdat je efficiënter kan hardlopen over de trails. De trailschoen past ook direct goed om de voet en je hoeft niet bang te zijn dat je eerst weken de Hoka Tecton X moet inlopen. Het enige nadeel wat ik heb kunnen vinden is dat je op een droge en stoffige ondergrond minder grip hebt. Dit minpunt doet zeker niet af aan alle voordelen die je met deze schoen ervaart. Ik ga heel veel plezier beleven aan de Hoka Tecton X en dit wordt zeker de schoen die ik tijdens mijn Indian Summer Ultra 100 kilometer ga aantrekken!

De product foto van de Hoka Tecton X
RATING
4.5/5
PRIJS*
€ 199,95

Hoka Tecton X trailschoenen

* Dit artikel maakt gebruikt van affiliate links. Wanneer je via mijn site een product koopt, verdien ik waarschijnlijk een commissie. Je betaalt niet meer, dan wanneer je via de verkoper het product zou verkopen. De prijzen kunnen daarnaast afwijken. Ik streef er naar om de prijzen actueel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *