Hardlopen

Met deze tips loop jij de snelste halve marathon ooit!

Tips voor een snelle halve marathon

Wellicht de meest bekende halve marathon van Nederland staat weer voor de deur: de NN CPC Loop Den Haag. Een echte voorjaarsklassieker die je niet mag missen. Misschien heb je dit evenement weleens gelopen, of een andere, en je wilt graag je PR aanscherpen bij een volgende editie. Met deze tips loop jij een snelle halve marathon en zal je zeker je eindtijd verbeteren!

Werk regelmatig een krachttrainingsessie af

Wat vaak vergeten wordt door hardlopers is krachttraining. Wil je een snellere hardloper worden, dan mag dit zeker niet ontbreken. Krachttraining is naast het sneller worden ook belangrijk om blessurevrij te blijven. En laten we eerlijk blijven, met een blessure worden we niet sneller. Leg de focus met de oefeningen op de been- en buikspieren. Deze spieren gebruik je namelijk ook het meest met hardlopen.

5 intensieve krachtoefeningen voor beenspieren

Bouw op tijd af met je hardlooptrainingen

Krachttraining is niet het enige wat onderschat wordt door veel hardlopers. Het herstel na hardlooptrainingen of naar aanloop richting de halve marathon wordt ook regelmatig vergeten. Terwijl met een goed herstelperiode je lichaam juist sterker uit de strijd komt. Zodra je lichaam deze tijd niet gunt, zal je ook niet veel profiteren van al het bloed, zweet en tranen, die je stopt in de hardlooptrainingen.

Daarnaast is het ook belangrijk om uitgerust aan de start te staan van de halve marathon. Door de hardlooptrainingen twee weken van te voren al af te bouwen krijgt je lichaam de tijd om te zich volledig te herstellen. Je wilt natuurlijk wel met een stel frisse benen aan de start verschijnen.

Volg één van de halve marathon hardloopschema’s

Heb je geen idee hoe je de hardlooptrainingen moet invullen? Door één van mijn halve marathon hardloopschema's te volgen weet je zeker dat je een afwisselend scala aan hardlooptrainingen afwerkt. Met het variëren in verschillende hardlooptrainingen zal je het snelst vooruitgang boeken:

Train vooraf op het (niet) gebruik van voeding

Het hangt natuurlijk af van hoe lang je wilt gaan doen over de halve marathon, maar je zou het zonder extra voeding kunnen doen. Met een goed ontbijt en energierijke snacks vooraf, zou jouw energievoorraad voldoende moeten zijn aangevuld om een halve marathon te kunnen finishen. Het helpt uiteraard mee als je de focus volledig kan houden op het hardlopen en je niet bezig hoeft te houden met voeding tijdens de halve marathon.

Tips voor een snelle halve marathon op een rijtje

Hieronder vind je nog de 4 tips voor een snelle halve marathon op een rijtje. Door aan deze punten te werken weet ik zeker dat jij bij je volgende halve marathon een persoonlijk record loop!

  • Doe naast hardlopen ook aan krachttraining
  • Bouw op tijd af met je hardlooptrainingen
  • Volg een halve marathon hardloopschema
  • Train vooraf op je voeding

Heb jij nog een goede tip om een snelle halve marathon te lopen? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *