Trainingslopen

Wat is de juiste afstand voor een tempotraining?

Kies de juiste afstand voor een tempotraining

Wil jij jezelf verbeteren op een bepaalde afstand? Om sneller vooruitgang te zien is het verstandig om te variëren met verschillende hardlooptrainingen. De meeste beginnende hardlopers lopen alleen een duurloop. Dit werkt prima als je net begonnen bent en toe werkt naar een bepaalde afstand, maar niet als je de afstand sneller wilt hardlopen. Wissel de duurloop af met tempo- en intervaltrainingen. Wat is de juiste afstand van een tempotraining?

Waarom word je sneller met een tempoloop?

De tempotraining is een ideale hardlooptraining om sneller te kunnen hardlopen. Het is een uitstekende training om je conditie te vergroten en leren om langere tijd op een hogere snelheid te blijven hardlopen. Tijdens een tempotraining loop je een gemiddelde afstand op een hogere tempo, hierdoor worden andere lichaamsprocessen in werking gezet.

Dit artikel gaat om het kiezen van de juiste afstand bij de tempotraining. Wil je meer weten over deze hardlooptraining? Lees het uitgebreide artikel over de tempoloop.

De afstand van de tempotraining is korter en wat je gewend bent

Tijdens een tempotraining loop je in een hogere snelheid, dan je normaal gesproken loopt tijdens een duurloop of je gewone hardlooprondje. Dit maakt de tempotraining intensiever en meer belastend voor je lichaam. We willen natuurlijk ook niet dat je lichaam overbelast raakt. Door de afstand in te korten bij de tempotraining nemen we een deel van de belasting weg.

Hoe kies je de juiste afstand voor je tempotraining?

Wanneer je traint voor een marathon zal de afstand van je tempotraining langer zijn, dan wanneer je traint voor een 10 kilometer. Bij een marathon geldt een afstand tussen de 15 tot 20 kilometer. Voor alles onder een marathon geldt 2/3 van de totale afstand. Train je bijvoorbeeld voor een 10 kilometer, dan gaat je tempoloop niet verder dan 7 kilometer. Bij een halve marathon geldt een maximale lengte van 13 kilometer.

Bouw de tempoloop langzaam en verantwoordelijk uit

Begin niet direct aan de maximale afstand van de tempotraining, maar werk daar langzaam naar toe. Train je bijvoorbeeld voor een halve marathon? Ga dan niet direct een tempoloop van 13 kilometer hardlopen, maar begin bijvoorbeeld bij een tempoloop van 6 kilometer en bouw het elke week met een halve kilometer uit. Je lichaam krijgt dan de tijd om aan de belasting van deze hardlooptraining te wennen en daarmee verklein je kans op vervelende hardloopblessures.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *