Ultraloop

6 verschillen tussen een marathon en een 50 kilometer

Het verschil tussen een marathon en 50 kilometer

Nu ik de marathon van Rotterdam voor een tweede keer heb uitgelopen, wordt mijn volgende grote doel een ultramarathon rennen. Eigenlijk is dit ‘maar' 8 kilometer verder dan de marathon, dus appeltje eitje zou je zeggen. Toch blijkt dat niet helemaal waar te zijn. Wat zijn de verschillen tussen een marathon en een 50 kilometer en waar heb ik kans om nat te gaan?

1. Afstand

Het is een enorme open deur, maar ik wil heb je toch maar direct meegeven: je loopt echt een stukje verder. Een marathon stopt al bij 42,195 kilometer en als je een ultramarathon (dus 50 kilometer) rent, mag je pas ophouden als je een kleine 8 kilometer verder bent.

2. Parcours

Een groter verschil is het parcours waar de afstand op wordt afgelegd. De meeste marathons worden gelopen in stedelijk gebied op asfalt. Zodra de afstand langer wordt dan een marathon, zoals bij een 50 kilometer, verdwijnt deze harde ondergrond en maakt hij plaats voor de natuur. Ultramarathons worden grotendeels gelopen in de vorm van een trailrun. Hier is de ondergrond totaal anders dan bij een marathon. De onverharde en ongelijke paden maakt het een hele nieuwe ervaring.

3. Tempo

Waar er bij een marathon veelal wordt gekeken naar welke eindtijd je hebt gelopen, is dat bij trailrunnen veel minder. Hier wordt niet (of in ieder geval veel minder) gekeken naar wat je tempo is. Dit is door de ondergrond en de hoogtemeters vaker moeilijker te voorspellen dan bij een marathon. Sommige kilometers zal je sneller overbruggen, terwijl je bij andere kilometers er twee keer zo lang over doet.

4. Drankposten

Bij de meeste marathons, vooral de grote, vind je om de 5 kilometer een drankpost. Zo hoef je eigenlijk bijna geen extra eten en drinken mee te nemen naar een marathon. Bij een 50 kilometer run vind je veel minder drankposten. Meestal is er tussen elke 10 tot 15 kilometer 1 drankpost te vinden. Hierdoor ben je veel meer op jezelf aangewezen tijdens een ultramarathon.

5. Hardloopkleding en gear

De omstandigheden zijn tijdens een 50 kilometer een stuk zwaarder dan bij een marathon. De meeste organisaties verplichten de deelnemers dan ook om met extra gear, zoals een drinksysteem, te lopen. Persoonlijk loop ik met een hardlooprugzak, met twee softflasks aan de voorkant. Deze kan ik dan bij de drankposten vullen.

6. Mentaliteit

Ik denk dat het grootste verschil het mentale aspect is. Bij een marathon is vaak veel publiek te vinden die je vooruit schreeuwt. Daarnaast loop ik tijdens een marathon regelmatig van drankpost naar drankpost. Deze behapbare stukjes zorgen ervoor dat ik mentaal de marathon kan uitlopen. Bij een 50 kilometer is er geen publiek en loop je grote delen in je eentje. Daarnaast moet je altijd de focus houden bij het trailrunnen. Een ongeluk zit namelijk al in een klein hoekje, bij een ongelijke ondergrond.

Ik denk ook dat ik persoonlijk hier de grootste uitdaging in ga vinden. Hoe ga ik in hemelsnaam 50 kilometer overbruggen, zonder dat in mijn hoofd gaat spoken wat ik eigenlijk aan het doen ben?

Nu ik weet wat de verschillen zijn tussen een marathon en 50 kilometer is er nog veel werk aan de winkel

Gelukkig heb ik nog wel even tijd om voor mijn 50 kilometer te trainen. Sommige verschillen heb ik al aardig getraind, zoals lopen met een hardlooprugzak. Ook heb ik verschillende trailruns gelopen waardoor de onverharde ondergrond voor mij gelukkig geen probleem meer is.

Ik moet vooral gaan trainen op de afstand, zodat ik mentaal 50 kilometer sterk blijf!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *