Hardloopschema's

Je eerste stappen – 15 minuten achter elkaar hardlopen

Het hardloopschema om 15 minuten achter elkaar hard te lopen

Wil je beginnen met hardlopen, maar je hebt werkelijk geen idee hoe je moet beginnen? Met dit hardloopschema 15 minuten achter elkaar hardlopen leer jij als totale beginner de eerste stappen te maken. In 4 weken tijd leer je 15 minuten achter elkaar hardlopen.

Langzaam beginnen is de sleutel tot succes

Beginnende hardlopers lopen in het beginnen meestal te snel of te lange afstanden. Niet gek, want je lichaam kan veel meer hebben dat je denkt. Hier zit echter ook de valkuil. Tijdens hardlopen komt er veel belasting op je lichaam te staan. Tijdens elke stap krijgen je benen een flinke klap te verduren. Als beginnende hardloper is je lichaam nog niet gewend aan deze belasting en is de kans aanwezig op overbelasting.

Blijf je toch doorlopen, terwijl je lichaam overbelast raakt. Dan heb je een reële kans op een vervelende hardloopblessure. Dit is ook gelijk de reden waarom beginnende hardlopers weer snel stoppen met hardlopen.

Welke oefeningen zitten in het hardloopschema van 15 minuten?

Zoals ik hierboven al beschreef is het zeker belangrijk om langzaam te beginnen. De hardlooptrainingen in het hardloopschema van 15 minuten achter elkaar hardlopen zijn daarom speciaal daarop gericht. We trainen door middel van korte duurlopen het uithoudingsvermogen, zodat jij na 4 weken ook echt die 15 minuten achter elkaar kan hardlopen. Daarnaast combineren we hardlopen met wandelen. Door dit af te wisselen kan je lichaam langzaam wennen met de belasting die komt kijken bij het hardlopen.

Het hardloopschema 15 minuten achter elkaar hardlopen

Met dit trainingsschema heb jij die 15 minuten naar 4 weken onder de knie, zonder dat je bang hoeft te zijn voor overbelasting.

Dag 1Dag 2
Week 1wandelen: 15 min
hardlopen: 3 min
hardlopen: 15 min
hardlopen: 6 min
Week 2wandelen: 15 min
hardlopen: 5 min
hardlopen: 15 min
hardlopen: 9 min
Week 3wandelen: 15 min
hardlopen: 7 min
hardlopen: 15 min
hardlopen: 12 min
Week 4wandelen: 15 min
hardlopen: 9 min
hardlopen: 15 min
hardlopen: 15 min

Heb je het hardloopschema uitgelopen en is het je gelukt om 15 minuten achter elkaar hard te lopen? Top! Tijd voor de volgende stap. Zoals je waarschijnlijk al kan raden is de volgende stap niet 15, maar 30 minuten achter elkaar hardlopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *