Trainingslopen

De rustpauze wordt regelmatig onderschat bij een intervaltraining

Rustpauze en herseltijd tijdens intervaltraining

De intervaltraining is één van de hardlooptrainingen die veel wordt gelopen. Niet zonder reden, want met een intervaltraining boek je snel vooruitgang op je basistempo. Er is veel aandacht voor de afstand, snelheid en herhalingen van de intervallen. De rustpauze tijdens een intervaltraining is vaak het ondergeschoven kindje. Zonde, want de hersteltijd heeft wel degelijk effect op je hardlooptraining.

Het belang van de rustpauze tijdens de intervaltraining

De herstelperiode tussen de intervallen is een belangrijke variabele. De duur en de intensiviteit van de rustpauze heeft impact in de zwaarte van de intervaltraining. Juist deze twee variabelen zorgen ervoor welk effect de intervaltraining heeft op je lichaam. Het is dus belangrijk dat je niet alleen stil staat bij de intervallen, maar ook zeker bij de rustpauze tijdens de intervaltraining.

Wat is de impact van de hersteltijd op de intervaltraining?

Het belang van de rustpauze is dat de hartslag weer daalt na een interval. Door het lopen van een interval stijgt je hartslag direct. Dat is ook het grote voordeel van het lopen van een intervaltraining. Met de rustpauze wil je dat de hartslag weer naar een normaal niveau zakt. Over het algemeen zorgt een kortere hersteltijd voor een zwaardere intervaltraining. Bij een korte rustperiode hebben we het over 30 seconde tot een 1 minuut rust. Wanneer de hersteltijd langer is dan een minuut hebben we het over een lange rust.

Een korte rustpauze bij een intervaltraining

Bij een korte rustpauze herstel je niet volledig en blijft je hartslag hoog. Normaal gesproken zijn de hersteltijden kort bij een intervaltraining. Dit is om de intensiviteit van de training hoog te houden en er voor te zorgen dat de hartslag niet volledig zakt. Kortere rustperiodes zijn daarnaast ideaal om een tempotraining in stukken op te delen. Hierdoor kan je langere afstand overbruggen op een gewenst tempo.

Een lange rustpauze bij een intervaltraining

Zodra de intervallen lang of zeer intensief zijn is het verstandig om de rustperiode langer te maken. Met een langere rustperiode kan je lichaam beter herstellen voor de volgende interval. Je hartslag daalt verder en je ademhaling normaliseert. Hierdoor kan je meer uit je intervallen halen.

In deze video leg ik alles uit over de rustpauze tijdens de intervaltraining

Welk tempo moet je hanteren tijdens de rust

De tweede variabele is het tempo. In de rustpauze kan je joggen, wandelen of er kan zelfs helemaal stil worden gestaan. Wat kan je het beste doen? Dezelfde regel gaat op als bij de duur van de hersteltijd. Bij joggen blijft de intensiviteit hoog en daalt je hartslag minimaal. Met wandelen of stilstaan neemt de intensiviteit af van de training, maar herstel je wel beter voor je volgende interval.

Aangezien de hersteltijd al van tevoren is bepaald, kan je met het tempo van de rustpauze's spelen tijdens de intervallen. Voel je goed? Blijft dan joggen. Heb je het gevoel dat je de volgende interval niet gaat halen? Ga dan wandelen of stilstaan.

Hoe deel jij de rust in tijdens intervaltrainingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *