Voeding

Bananen: dikmakers of sportvoeding bij uitstek?

Zijn bananen goed om te eten met hardlopen?

Bij de meeste hardloopwedstrijden wordt er naast drinken ook fruit uitgedeeld. 99 procent uit alle gevallen zijn dit bananen. Waarom worden bananen graag gegeten door hardlopers? Zijn het niet juist dikmakers, omdat ze bomvol zitten met suikers?

Hoeveel suiker zit er in bananen?

De hoeveelheid suiker in een banaan wordt bepaald door de rijpheid. Een rijpe banaan bevat meer suikers, dan een onrijpe banaan. Deze fruitsoort bevat veel zetmeel. De zetmeel wordt in het rijpingsproces omgezet in suikers. Hoe rijper een banaan is, hoe langer dit proces heeft kunnen plaatsvinden en dus zal een gele banaan met bruine plekken meer suikers bevatten. Gemiddeld bevat een portie banaan van 100 gram 90 kilocalorieën en 20 gram koolhydraten.

Dit zegt de kleur van een banaan

Het verschilt dus per banaan hoeveel suikers hij bevat. Aan de kleur kan je opmaken hoeveel procent van de banaan uit suikers bestaat. Hieronder vind je de percentages van onrijp naar rijp:

  • 0% – zeer groen
  • 3 – 6,5% – groen
  • 15-19% – geelgroen
  • 19-20% – geel
  • 22,4% – geel met bruine stippen

Waarom een banaan sportvoeding is bij uitstek voor hardlopers en andere duursporters

Als hardloper wil je niet de man met de hamer tegen komen. Om deze vent te ontwijken moet je lichaam blijven voorzien van energie. Zit je eenmaal zonder, dan kan je weleens een klap krijgen met de hamer. De beste manier om je lichaam te voorzien van energie is door verschillende soorten koolhydraten in te nemen. Snelle koolhydraten om je spieren direct van nieuwe energie te voorzien, maar je wilt ook graag langzame koolhydraten innemen waar je later profijt van hebt.

Laat in een banaan nou beiden zitten. De glucose in de banaan wordt direct in je bloed opgenomen. Terwijl je darmen meer tijd nodig heeft om de zetmeel te verteren en om te zetten in energie.

Eet jij graag een banaan voor, tijdens of na het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *