Wedstrijdverslag

De Molenweiloop 2019 – mijn allereerste 5 kilometer wedstrijd ooit!

Wedstrijdverslag Molenweiloop 2019 - 5 kilometer in Heerjansdam

Ik heb al aan heel wat wedstrijdjes deelgenomen, van 10 kilometer tot aan de marathon. In die jaren heb ik echter nog nooit een meegedaan aan een 5 kilometer wedstrijd. Ik vond dat het er toch eens van moest komen en tijdens de Molenweiloop 2019 was het zover!

Plaatselijk hardloopfestijn in Heerjansdam

In de omgeving van Rotterdam organiseert Loxam het stratenloopcircuit. Dit zijn meerdere hardloopwedstrijden in de omgeving van de mooie Havenstad. De Molenweiloop in Heerjansdam is er daar één van. In eerste instantie was het de bedoeling dat ik de 10 kilometer zou lopen op woensdagavond, maar door overwerk moest ik die donderdag al om 02.30 uur uit te veren. Ik zou daardoor wel erg laat thuis zijn en daarom besloot ik me in te schrijven voor de 5 kilometer. Als ik een beetje doorliep, zou ik een uur eerder thuis zijn dan gepland!

Dit zou mijn allereerste 5 kilometer wedstrijd ooit worden. Van tevoren had ik niet bedacht wat voor tijd ik zou willen lopen en hoe ik een 5 kilometer het beste qua tempo zou kunnen opbouwen. Door een verkoudheid en drukte op werk, was ik ook niet helemaal okselfris. Op tijd thuis was de planning en als het onder de 25 minuten was, zou dit helemaal fijn zijn.

Snel van werk naar Heerjansdam voor de Molenweiloop 2019

De meeste hardloopwedstrijden worden in het weekend georganiseerd. De Molenweiloop is een uitzondering op die regel. Het evenement werd op woensdagavond om half 8 gelopen. Persoonlijk vind ik die zomeravonden heerlijk om een wedstrijd te lopen. De weekenden zijn regelmatig druk en in de zomer overdag te warm om lekker te kunnen lopen.

Een avond doordeweeks gebruik ik vaak om te trainen, maar een keer een wedstrijdje tussendoor doorbreekt toch een beetje de hardloopsleur en geeft weer extra motivatie om lekker te blijven trainen.

Nadat ik klaar was met werken, reed ik snel naar huis om een bord met heerlijke pasta van Gabriëlla naar binnen te schuiven. Mae nog een dikke knuffel te geven en haar favoriete boek 100 keer voor te lezen. Dat was mijn voorbereiding op de Molenweiloop 2019.

De start van de Molenweiloop 2019

Gelukkig ligt Heerjansdam niet zo ver van waar ik woon. Binnen 20 minuten stond ik bij de organisatie om mijn startnummer op te halen. Ik had nog wat tijd over voordat we echt konden beginnen aan de 5 kilometer. Daarom besloot ik goed warm te lopen, normaal loop ik toch altijd 10 kilometer, dus wat energie verspillen tijdens warm lopen kon niet kwaad.

Voor we konden beginnen met de wedstrijd werd er nog een minuut stilte gehouden voor twee mensen die dichtbij de organisatie stonden. Na de minuut stilte en daverend applaus konden we ons gaan opmaken voor de start.

De eerste kilometers in een moordend tempo

Na het startschot kon ik eindelijk beginnen aan de Molenweiloop 2019. Ik besloot om gelijk vanaf de start alles te geven en boven mijn normale tempo te lopen. Bijna op het tempo wat ik tijdens mijn intervaltrainingen loop. Het is toch maar 5 kilometer dus als ik dit nou zo lang mogelijk volhield, dan kon ik het laatste stukje bijna wandelend naar de finish.

De eerste twee kilometers vlogen in een moordend tempo voorbij. Eerste kilometer in 4:06 en tweede in 4:14. Terwijl mijn normale wedstrijdtempo rond de 4:50 per kilometer ligt. Mijn benen voelden goed en ik had er alle vertrouwen in dat ik een hele mooie tijd zou neerzetten als ik dit tempo kon volhouden. Ik hoefde nog maar 3 kilometer, hoe moeilijk kon dat zijn…

Een warme zomeravond gooide roet in het eten

Ik had me flink vergist in de warme en vochtige lucht. Het voelde weliswaar een stuk koeler aan dan de middag, maar het was nog steeds te warm om veel van mijn lichaam te vragen. De laatste 3 kilometers werden alleen maar zwaarder. Conditioneel heb ik tijdens hardlopen normaal gesproken weinig last, meestal zijn het mijn benen die parten spelen door vermoeidheid en pijn. Dit keer waren niet mijn benen die er geen zin in hadden, maar mijn milt die het liefst mijn lichaam uit wilde.

Drie kilometer leek opeens veel meer te zijn dan ik vooraf had bedacht en met dit hoge tempo zou ik de finish niet gaan halen. Ik besloot om het tempo iets te verlagen om conditioneel weer iets te herstellen. Hopelijk zou ik voldoende hersteld zijn om op het einde nog een mooi sprintje te kunnen trekken.

Op naar de finish van de Molenweiloop 2019

De kilometers werden steeds zwaarden en ze leken ook steeds langer te worden. Het 5 kilometer parcours was geen rondje, maar dezelfde weg op en neer. Mentaal vind ik dat niet heel erg fijn hardlopen, je weet namelijk hoe lang het stuk nog is wat je moet in plaats van het onbekende.

Ik merkte dat ik steeds langzamer ging lopen, maar toch bleef ik proberen om onder de 5:00 per kilometer te blijven. Mocht dat lukken zou ik afstevenen op een nieuw persoonlijk record op de 5 kilometer. Kilometer 3 en 4 waren allebei onder de 5 minuten. Al ging het niet meer met zoveel souplesse als de eerste 2 kilometers, maar wat ik in mijn hoofd had lukte nog steeds.

Eindelijk liepen we de laatste straat in op naar de finish. Ik had werkelijk alles gegeven en geen kracht meer over om een goede eindsprint eruit te knallen. De laatste 100 meter, waarbij de finish in zicht was heb ik nog wel even aangezet. Met een tijd van 22:44 kwam ik over de finish. Deze tijd is 55 seconden onder mijn persoonlijk record!

Trots en vaker meedoen aan een 5 kilometer

Ik weet niet waardoor het komt, maar ik vind het soms moeilijk om trots te zijn als ik iets behaald heb. Of het nu gaat om het uitlopen van een marathon, geslaagd zijn voor een cursus of goed werk geleverd heb op werk. Het lijkt nooit genoeg en ik wil altijd maar meer, daarom ben ik niet vaak trots op kleine dingen. Gelukkig na deze 5 kilometer met een tijd van 22:44 ben ik eindelijk weer eens trots op een schitterende tijd. Een tijd waar ik hard voor getraind heb, maar toch onverwachts is gekomen.

maandverslag augustus 2019

Het heeft mij zo enorme motivatie gegeven om mij nu volledige te gaan focussen op de 50 kilometer in oktober. Toch smaakte mijn eerste 5 kilometer wedstrijd naar meer. Als ik eenmaal mijn 50 kilometer heb gelopen en even geen duurloop meer hoef te doen, wil ik mij zeker meer gaan focussen op deze afstand. Ik heb het idee dat ik op deze afstand veel dieper kan gaan dan bij een 10 kilometer of langer, daar ben je vooral jezelf tegen aan het houden om juist niet een te hoog tempo te lopen. Bij een 5 kilometer is het de dood of de gladiolen!

2 gedachten over “De Molenweiloop 2019 – mijn allereerste 5 kilometer wedstrijd ooit!

  1. Knap gedaan, zeker met die warmte, wees er trots op! Tegelijkertijd denk ik dat je met een rustiger opbouw nóg beter moet kunnen! Heb zelf ook wel weer zin in een gewone 5 km, maar ik heb eerst een 21, vervolgens een 30 en ten slotte een 42 km op het programma (eind oktober). Misschien ga ik in november/december ook wel weer een 5 km doen! Of een winter cross, ook erg leuk!

    1. Dankjewel! Ik ben er ook zeker heel erg trots op. Dat denk ik ook, ik weet eigenlijk niet hoe ik het beste een 5 km kon opbouwen, dus ben maar gewoon gaan rennen op zo hoog mogelijk tempo.

      Ja een gewone 5 kilometer is toch wat anders dan al die duurlopen, doorbreekt toch een beetje de sleur. Ik heb nu ook nog een trailrun van 27 en 50 km op de planning staan, maar in het najaar wil ik denk ik gaan richten op de 5 km en de snelheid. Eerst maar eens 50 km overleven ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *