Hardlopen

Wat trek je aan met het slechte weer in het vooruitzicht

Hardloopkleding bestaande uit meerdere laagjes

Het is belangrijk om je goed te kleden met de koude en natte dagen in het vooruitzicht. Je koelt door deze weersomstandigheden flink af, waardoor je sneller kou kan vatten. Door je goed te kleden, blijf je lekker warm en is het echt niet zo erg om met slecht weer hard te lopen. Waar moet je op letten bij hardloopkleding voor slecht weer

3-lagen principe

Qua kleding kan je het beste gebruik maken van het 3-lagen principe. Deze methode maakt gebruik van 3 verschillende lagen functionele kleding die optimaal samen werken.

Eerste laag: functionele onderkleding
Door het hardlopen wordt je lichaam warmer en door te transpireren probeert je lichaam weer af te koelen. Het is dus van belang om het zweet af te voeren. De functionele onderkleding is speciaal ontworpen om snel vocht op te nemen en daarna gelijk te laten verdampen. 

Tweede laag: isolerende tussenlaag
Met het koude en natte weer kan je snel onderkoeld raken. Daarom is het belangrijk om een isolerende laag als tussenkleding te gebruiken. Deze laag zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur vast wordt gehouden en extra transpiratievocht afgevoerd wordt.

Derde laag: beschermde buitenlaag
De laatste laag is de laag die je beschermt tegen weer en wind. Vooral winddicht is van belang. Als er veel wind staat, kan het veel kouder aanvoelen dan dezelfde temperatuur is zonder wind. 

Toch moet deze laag wel kunnen ademen. Als dit niet het geval is, kan overtollige transpiratievocht niet verdampen, maar condenseert het juist. Hierdoor word je alsnog nat, wat je juist wil voorkomen. Daarom zijn meeste hardloop-regenjacks niet 100% waterdicht, anders zouden ze niet kunnen ademen. 

Vergeet ook deze kledingstukken niet!

Naast je bovenkleding is er nog een aantal andere kledingstukken die je vooral niet moet vergeten. Zoals een warme hardlooplegging, aangezien een korte broek in de kou niet heel fijn is voor je spieren. Een hardlooplegging zorgt ervoor dat je spieren warm blijven. 

Ik gebruik zelf daarnaast nog handschoenen en een buff die ik over mijn oren draag. Als ik volledig ingepakt ben, kan ik zonder teveel last van het koude en natte weer, hardlopen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *