Beginners

Ontspannen hardlopen – om langer van deze mooie sport te genieten

Ontspannen hardlopen doe je zo

Veel hardlopers vragen teveel van zichzelf. Onrealistische hardloopdoelen worden opgesteld, bijvoorbeeld een 5 kilometer onder de 20 minuten rennen of een marathon binnen een aantal weken uitlopen. Door deze druk op jezelf neer te leggen kom je vaak bedrogen uit. Daarnaast verdwijnt ook gauw de lol van deze mooie sport, terwijl hardlopen je veel kan bieden. Om langer van deze mooie sport te kunnen genieten, moet je leren te ontspannen tijdens het hardlopen. Zo moeilijk is dat toch niet? Geloof mij maar, zelfs na jarenlang hardlopen, heb ik er nog regelmatig moeite mee.

Ontspannen hardlopen kan je op twee manieren interpreteren

Als we het over ontspannen hardlopen hebben wordt er vaak gedacht aan je hoofd legen tijdens het rennen. Maar ook fysiek kan je ontspannen hardlopen. Je hebt specifieke hardlooptrainingen waarmee je zelf flink in het zweet werkt, maar neem ook eens gas terug. Ga op je gemak een lekker rondje hardlopen. Dan pas merk je hoeveel vooruitgang je hebt geboekt en hoe ontspannen je de fysieke inspanning kan leveren tijdens het hardlopen. Als jezelf regelmatig trakteert op dit soort hardlooprondjes, blijf je het plezier in deze mooie sport houden!

Hoe kan je ontspannen hardlopen?

Nu vraag je misschien af hoe het mogelijk is om ontspannen te kunnen hardlopen. Je moet nog steeds een een fysieke inspanning leveren. Met ontspannen hardlopen wordt bedoeld dat je alleen de spieren aanspant die je nodig hebt bij het rennen. De spieren in je gezicht, schouders en handen heb je niet nodig en kan je dus ontspannen. Maar dat is niet het enige. Het is de kunst om je benen ook te leren ontspannen. Ze hoeven bij elke stap maar even kracht te leveren bij de afzet. Na de afzet kunnen je benen ontspannen tot de volgende stap. Heb je dat goed onder de knie, dan heb je een soepeler loop en kost het veel minder energie om te blijven hardlopen.

Tips om een lekker rondje te gaan hardlopen

Het is veel makkelijker om ontspannen te gaan hardlopen als je niet gestrest aan je hardlooprondje begint. Daarom kan je voorafgaand het een en ander doen om te zorgen dat je een lekker rondje kan gaan hardlopen:

  • Voel je gespannen? Doe ontspannings- of ademhalingsoefeningen
  • Zoek afleiding als je gestrest bent
  • Doe een warming-up
  • Plan geen afspraken na je hardlooprondje, maar neem je tijd
  • Werk geen zware intervaltraining af, maar kies voor een rustig tempo
  • Probeer een keer zonder sporthorloge te lopen

Met deze tips zorg je er voor dat je veel relaxter aan je hardlooprondje begint en dat de stress verminderd. Je kan volledig de focus op het hardlopen richten en genieten van een lekker rondje buiten rennen.

Loop jij weleens ontspannen, of ga je altijd tot het uiterste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *