Hardlopen

Feit of Fabel: met sneller hardlopen val je ook sneller af

Feit of Fabel? Door sneller hardlopen, doe je sneller afvallen?

Als je wilt afvallen met hardlopen hoor je vaak dat je juist zo langzaam mogelijk moet rennen. Omdat je juist door langzaam hard te lopen het meest efficiënt zou afvallen. Heeft sneller hardlopen dus helemaal geen effect op sneller afvallen? Kan je dus eigenlijk het beste gaan wandelen om extra kilo's kwijt te raken? Ik heb het voor je uitgezocht!

Hardlopen versus afvallen

Als je wat extra kilootjes kwijt wilt, dan is hardlopen een ideale sport. Eigenlijk alle duursporten zijn goed om extra calorieën te verbranden. Per kilometer die je rent verbrand je gemiddeld 70 kcal. Bestaat je hardlooprondje uit meerdere kilometers dan telt dat al gauw op. Uiteraard hebben allerlei factoren, zoals geslacht, gewicht, leeftijd, conditie, etc effect op hoeveel je precies afvalt met hardlopen.

Waarom zou je langzaam moeten hardlopen om af te vallen?

Ik hoor regelmatig dat je langzaam moet hardlopen om sneller af te vallen. Laat ik gelijk deze fabel uit te wereld helpen. Met sneller hardlopen verbrand je ook meer calorieën. Dus hoe sneller je hardloopt, hoe meer je verbrandt. Waarom wordt er dan gezegd dat je juist langzaam moet rennen?

Door langzaam te rennen blijf je in een lagere hartslagzone. Als je actief bezig bent in hartslagzone 2 dan werkt je vetverbranding beter. Als je sneller gaat hardlopen, zal je niet meer de energie uit vet halen, maar uit de koolhydraten die als glycogeen is opgeslagen in je spieren. Het is dus wel waar dat je door langzaam te rennen meer vet verbrandt, maar niet meer calorieën.

In deze video geef ik je tips hoe je het beste kan afvallen met hardlopen

Langzaam hardlopen heeft wel voordelen om gezond af te vallen

Als je net begonnen bent met hardlopen en vooral om af te vallen. Dan raad ik aan om wel langzaam te gaan hardlopen, ook al verbrandt je minder calorieën tijdens je hardlooprondje. Langzaam hardlopen heeft namelijk de volgende voordelen:

  • Je kan langere afstanden volhouden, waardoor je langere tijd actief bezig bent
  • Je put de energie uit de vetverbranding
  • Minder kans op overbelasting

Allemaal redenen om toch echt langzaam te beginnen met hardlopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *