Je verstapt je tijdens een belangrijke hardloopwedstrijd. Direct voel je een pijnscheut door je enkel schieten. Wat nu? Wordt het doorlopen met een verstuikte enkel of is het einde oefening? Waar doe je verstandig aan en beschadig je juist niet meer als je blijft hardlopen?
Wat is een verzwikte enkel?
Iedereen heeft weleens te maken gehad met een verzwikte of verstuikte enkel. Het hoeft niet persé bij het hardlopen gebeuren, maar ook bij wandelen kan je opeens door je enkel gaan. Met een verkeerde stap waarbij je op de zijkant van je voet landt kan het al gebeuren. Er zijn meerdere gradaties van een enkelverzwikking. Het kan zijn dat je enkelbanden alleen worden opgerekt, maar ook volledig ruptuur is mogelijk.
Wil je meer lezen over deze hardloopblessure? Lees dan het uitgebreide artikel over de verzwikte enkel.
Kan je blijven doorlopen met een verstuikte enkel?
In de meeste gevallen kan je blijven doorlopen met een verstuikte enkel. Vooral als het is ontstaan met het wandelen. Met hardlopen moet je misschien het tempo verlagen, zodat je kan door blijven rennen. Een rustig tempo zorgt juist voor een sneller herstel van de verstuikte enkel. Is de pijn ondraaglijk of blijft het aanwezig? Dan kan je beter direct stoppen met hardlopen of wandelen. Geef je enkel rust en koel het met een ice-pack. Na een paar dagen zou de pijn minder of verdwenen moeten zijn. In dat geval kan je het wandelen of hardlopen weer oppakken.
Ga je regelmatig door je enkel heen?
Het kan gebeurden dat jij sneller door je enkel heen gaat dan andere hardlopers. Vervelend, maar gelukkig kan je daar wat aan doen! Met het tapen van je enkel is hij extra beschermd tegen verstuiking. Je kan je enkel laten intapen bij de huisarts of sportfysioloog. Naast het tapen, zou je ook een enkelbrace kunnen dragen tijdens het hardlopen. Een enkelbrace zorgt ook voor extra ondersteuning van de enkelbanden. Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Heb jij vaak last van een verzwikte enkel?