Hardloopblessures

Eeltvorming bij hardlopers

Eelt door hardlopen, wat doe je tegen eeltvorming bij hardlopers

Iedereen heeft eelt onder zijn voeten. Dit kan in verschillende vormen voorkomen. Door veel te gaan hardlopen heb je ook kans dat er meer eelt onder je voeten groeit. Waardoor ontstaat eigenlijk eelt en moet je iets tegen de eeltvorming doen?

Wat is eelt?

Eeltvorming is een natuurlijke reactie om je huid te beschermen. Het is een verdikking van de huidlaag die ontstaat onder druk en wrijving. Wanneer je gaat hardlopen komt er veel druk op je voeten te staan en bij elke stap die je zet is er wrijving. Om je huid tegen deze krachten te beschermen maakt je lichaam eelt aan.

Op welke plekken op je voet komt eelt voor door hardlopen?

Eelt groeit op plekken waar de meeste druk en wrijving ontstaat. Dit is vooral op de hak, onder de bal van je voet ter hoogte van je tweede en derde teen en op de randen van je tenen. Als je met je vinger over deze plekken glijdt, voel je direct of je hier eelt hebt zitten. Worden de eelt plekken te groot, dan kan dat lijden tot pijnklachten.

Waarom groet er sneller eelt als je gaat hardlopen?

Met een rondje hardlopen zet je heel wat stappen. Bij elke stap komt er wrijving en druk op je voeten te staan. Wanneer deze wrijving niet goed verdeeld is op je voeten heb je eerder last van eeltvorming. Redenen waarom je misschien last hebt van veel eelt zijn;

Heb je last van veel eeltvorming? Probeer dan te achter halen wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Hoe kan je het beste de eeltplekken verzorgen?

Ervaar je pijn rondom de eeltplekken of wil je de pijnklachten voorkomen? Door je voeten goed te verzorgen kunnen veel klachten worden vermeden. Teveel eelt kan gaan barsten. Daardoor kunnen pijnlijke kloven ontstaan. Verwijder daarom regelmatig overtollig eelt met een eeltvijl of puimsteen. Neem voor het verwijderen een voetenbad, zodat de eeltlaag zacht wordt.

Uiteraard kan je ook langs de pedicure om je voeten te laten verzorgen. Tijdens de afspraak wordt het overtollig eelt verwijderd, waardoor je niet zelf aan de slag hoeft te gaan.

Heb jij last van eeltvorming door het hardlopen en haal jij het weleens weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *