Voeding

Voedingsfouten die hardlopers vaak maken! Zorg ervoor dat jij niet dezelfde fout maakt!

De meest voorkomende voedingsfouten bij hardlopers

Zonder energie en vocht kom je niet ver. Je lichaam heeft voeding nodig om te bewegen. Met hardlopen verbruikt je spieren het nodige energie en vocht. Zijn je reserves niet op tijd aangevuld, dan kom jezelf zeker tegen. Je kan zo hard trainen als je wilt, maar wanneer je voedingsstrategie niet klopt zal je weinig tot geen vooruitgang merken. Wat veelvoorkomende voedingsfouten zijn bij hardlopers lees je hieronder. Zorg dat jij niet diezelfde fout maakt!

Te weinig calorieën innemen is de grootste voedingsfout bij hardlopers

De meeste mensen beginnen met hardlopen om extra af te vallen. Logisch want met hardlopen verbrand je veel calorieën. Vaak wordt er te weinig gegeten, met het idee dat je zo extra afvalt. Je lichaam heeft de energie nodig om te kunnen hardlopen, maar ook om achteraf te herstellen. Ontzeg je lichaam de juiste voedingsstoffen, dan zal je het hardlooprondje niet lekker kunnen uitlopen en je lichaam heeft langer nodig om te herstellen. Het is daarom belangrijk om voldoende calorieën te eten. Wil je een gezonde stap maken, kies dan vooral voor gezonde opties.

Vergeet niet je voedingsplan te trainen

Zoals al aangegeven is voeding een belangrijk onderdeel bij het hardlopen. Train daarom ook van tevoren de voeding die je wilt gebruiken voor een grote hardloopwedstrijd. Ga niet experimenteren in aanloop richting je grote dag. Je weet immers niet wat het met je buik doet en het kan zelfs buikklachten veroorzaken. Door vooraf al je voedingsplan op te schrijven en te trainen weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Drinken wordt niet meegenomen met hardlopen

Bij een vochtverlies van 2 procent neemt je sportprestaties af. Je lichaam heeft vocht nodig om je spieren te voorzien van zuurstof en voedingstoffen. Daarnaast gebruikt je lichaam ook vocht om je lichaamstemperatuur te controleren. Met hardlopen, vooral in warm weer, verlies je veel vocht. Per uur verlies je gemiddeld een liter vocht. Het is belangrijk dat je dit tijdens het hardlopen aanvult. Daarmee zorg je ervoor dat je prestaties niet afnemen en verklein je ook de kans op uitdrogingsverschijnselen.

Alle voedingsfouten die hardlopers maken op een rijtje

Zoals je hebt kunnen lezen wil je niet dezelfde voedingsfouten maken die veel hardlopers helaas wel maken. Hieronder vind je nog een keer de voedingsfouten die hardlopers maken op een rijtje:

  • Te weinig calorieën innemen voor, tijdens en na het hardlopen
  • Een voedingsplan opschrijven en te trainen wordt vaak vergeten
  • Hardlopers vergeten drinken mee te nemen voor onderweg

Heb jij weleens een fout gemaakt met betrekking tot voeding? Wat was deze fout en hoe heb je er voor gezorgd dat je niet nog een keer diezelfde voedingsfout maakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *