Hardloopblessures

Het voorkomen van vervelende hardloopblessures is beter dan genezen

Tips om hardloopblessures te voorkomen

Iedereen die al een langere tijd hardloopt heeft weleens te maken gehad met een of meerdere vervelende hardloopblessure. Vroeg of laat ga je er zeker niet aan ontkomen. Hardlopen is namelijk een blessuregevoelige sport. Omdat de zwakke plekken in het lichaam bij elke stap een flink belasting te verduren krijgt, raken deze punten snel overbelast. Gelukkig kan je wel een aantal zaken doen om vervelende hardloopblessures te voorkomen.

Bouw het hardlopen langzaam op om hardloopblessures te voorkomen

Wanneer je net bent begonnen met hardlopen wil je natuurlijk zo snel mogelijk vooruitgang boeken. Dit kan in langere afstanden lopen of nog sneller jouw favoriete afstand rennen. Probeer juist in het begin rustig van start te gaan en het hardlopen langzaam op te bouwen. Je lichaam kan dan langzaam wennen aan de belasting die ontstaat tijdens het hardlopen. Zo raakt je lichaam niet overbelast en voorkom je vervelende hardloopblessures.

Geef je lichaam de rust die het verdiend

Om van de hardlooptrainingen te herstellen heeft je lichaam rust nodig. Tijdens deze rust periode hersteld je lichaam alle kleine scheurtjes die zijn ontstaan tijdens het hardlopen. Wanneer je blijft hardlopen zonder deze herstelperiode, zal je lichaam steeds meer overbelast raken. Waardoor de kans op een hardloopblessure toeneemt. Neem dus voldoende rust, het liefst een hele dag, om blessures te voorkomen.

Werk aan de zwakke plekken in je lichaam om hardloopblessures te voorkomen

Iedereen heeft wel een zwakke plek in het lichaam. Voor de een kan dit die knieën zijn, terwijl bij iemand anders de onderrug de achilleshiel is. Tijdens het hardlopen centreert de meeste belasting rond deze plekken. Om hardloopblessures te voorkomen moet je deze plekken aansterken door middel van krachttraining. Zodoende kan toch je ‘zwakke’ knieën of onderrug omgaan met de belasting.

Bekijk de video hoe jij het beste harldoopblessures kan voorkomen

Met een goede loophouding voorkom je hardloopblessures

Je zou zeggen dat iedereen kan hardlopen en dat is ook zo. Iedereen kan zijn of haar hardloopschoenen aantrekken en naar buiten gaan om een rondje te gaan rennen. Hardlopen met de juiste loophouding is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je alles uit het hardlopen wilt halen en hardloopblessures wilt voor komen is het belangrijk dat je rent met de juiste loophouding.

Nu vraag je misschien af of jezelf wel de juiste loophouding hebt aangeleerd? Om helemaal zeker te zijn kan je loophouding screenen bij een loopanalyse of bij een hardloopcoach. Je krijgt direct persoonlijke tips waar je mee aan de slag kan gaan om je hardlooptechniek te verbeteren. Een andere manier is om jezelf te filmen tijdens het hardlopen en daarna de video analyseren en bekijken wat je kan verbeteren aan je loophouding.

Het zorg jij er voor dat je geen vervelende hardloopblessure oploopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *