Hardlopen

Bereken calorieverbruik – hoeveel verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hardlopen wordt door veel mensen beoefend om af te vallen en dat is ook niet zo gek. Je verbrandt namelijk aardig wat calorieën tijdens je run. Deze extra calorieverbruik hardlopen komt nog eens bovenop wat je dagelijks al verbrandt. Maar hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Bereken het aantal calorieën die je verbrandt hebt tijdens je hardlooprondje, tel deze boven op je rust calorieën en je weet hoeveel je verbrandt heb die dag.

Hardlopen om calorieën te verbranden

Veel beginnende lopers zijn begonnen met hardlopen om af te vallen. Een ideale keuze, omdat je met hardlopen relatief veel calorieën verbrandt in een korte tijd. Hardlopen is namelijk een flinke aanslag op je energievoorraad. Met hardlopen verbrand je alvast de calorieën voordat je lichaam ze heeft omgezet naar vetten.Ben jij ook begonnen met hardlopen om die extra kilootjes te verbranden? Dan is het fijn om te weten om hoeveel verbrand je met hardlopen.

In deze video geef ik je tips hoe je het beste kan afvallen met hardlopen

Voor het hardlopen weten hoeveel energie je moet inslaan

Uiteraard is deze handige rekenmachine niet alleen voor hardlopers die graag wat extra's willen afvallen. Het kan ook zijn dat jij graag wilt weten hoeveel energie je moet innemen om jouw hardlooprondje uit kan lopen zonder de man met de hamer tegen te komen. Voor een goede herstel is het namelijk belangrijk voldoende calorieën in te nemen na en tijdens het hardlopen.

Hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen heeft niks te maken met snelheid

Uit onderzoek is gebleken dat sneller lopen niet automatisch betekend dat je meer kcal verbrandt tijdens het hardlopen. Hoeveel je verbrand met hardlopen heeft te maken met de afstand die je hebt afgelegd. Als je sneller hardloopt dan leg je uiteraard wel meer kilometers af in dezelfde tijd, waardoor je meer verbrandt.

Er wordt regelmatig bedacht dat je met wandelen meer of hetzelfde zou verbranden dan met hardlopen. Dit is onjuist, met hardlopen verbrand je wel degelijk meer calorieën dan met wandelen. Er moet namelijk meer kracht en energie worden gestopt in elke stap. Omdat er meer energie nodig is om je tijdens het hardlopen af te zetten verbrand je dus ook meer calorieën.

Bereken hoeveel kcal je verbrandt met hardlopenDit is een benadering van het calorieverbruik hardlopen (kcal) dat je verbrandt. In de berekening wordt gebruikt de MET-methode. Uiteraard zijn er nog vele andere factoren die invloed hebben op het totaal aantal calorieën die je verbrandt, zoals geslacht, tempo, lichaamslengte, etc. De berekening gaat uit van een gemiddeld tempo van 10 km/u.

Wat is de MET-methode?

De rekenmachine maakt gebruikt van de MET-methode, maar wat is dit? Met deze methode kan je voor bijna elke activiteit berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. Voor hardlopen kan je ook per tempo berekenen hoeveel je calorieën je verbrandt. De bovenstaande rekenmachine gaat uit van een tempo van 10 kilometer per uur.

Tempo in km/uMET-waarde
7,46.0
8,18.3
8,49.0
9,79.8
10,710.5
11,411.0
12,111.5
12,911.8
13,812.3
14,912.8

Bereken zelf hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen met de volgende formule


(m x k x 3,5 : 200) x d = verbrandde calorieën


Met de volgende formule kan je zelf uitrekenen hoeveel kilometer je verbrandt. Je hebt de volgende waardes nodig om je aantal calorieën te berekenen:

  • m: MET-waarde (uit de tabel hierboven)
  • k: Jouw gewicht in kilo's
  • d: De duur van jouw hardlooprondje in minuten

Voorbeeldsom: Als iemand van 75 kilo een uur lang 10,7 km/u per uur loopt hoeveel heeft diegene verbrandt? Dat komt uit op (10,5 x 75 x 3,5 : 200) x 60 = 826 calorieën

Bereken hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen

Hoe lang moet je hardlopen om het eten er af te lopen?

Misschien zegt het aantal calorieën je niet veel. Met de volgende voorbeelden weet je hoe lang je moet hardlopen om de volgende etenswaren er af te lopen. De berekeningen zijn gebaseerd op een persoon met een gewicht van 80 kilo:

  • Stroopwafel (189 kcal): 13 minuten hardlopen
  • Magnum ijs (260 kcal): 18 minuten hardlopen
  • Bruine boterham met kaas (315 kcal): 22 minuten hardlopen
  • Blikje cola (139 kcal): 9 minuten hardlopen
  • Banaan (88 kcal): 6 minuten hardlopen

Hoeveel calorieën heb jij verbrandt met je laatste run? Laat het in de reacties weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *