Hardlopen

Snelheid of afstand? Wat is jouw prioriteit?

snelheid of afstand qua hardlopen

Of nou net begonnen bent met hardlopen of juist al jaren lang fanatiek aan het rennen bent, meestal sta je voor hetzelfde dilemma. Waar moet je tijdens de hardlooptrainingen op focussen? Is de snelheid belangrijk of toch juist de afstand?

Kan snelheid en afstand niet allebei tegelijk?

Ja en nee. Als je net begonnen met hardlopen zal je op beide vlakken vooruitgang boeken. Je snelheid zal vrij vlot toenemen in het begin en door de extra conditie die je gelijk opbouwt kan je ook langere afstand lopen.

Echter als je al iets langer hardloopt dan zal de vooruitgang minder snel gaan en ben je vaak specifiek voor een doel aan het trainen. Dit kan een nieuw persoonlijk record op een favoriete afstand zijn of juist een langere afstand in één keer lopen. Door de specifieke training op snelheid zal je duurvermogen iets afnemen en als je traint op langere afstanden zal je snelheid op de kortere afstanden gelijk of minder worden.

Mijn training richting de allereerste 50 kilometer

Ik heb nog nooit zoveel uren verbrand aan training richting mijn eerste 50 kilometer. Mijn training bestond vooral uit duurlopen en nu en dan weleens een intensieve looptraining. Toch had ik nog nooit zoveel kilometers afgelegd richting een wedstrijd.

Laatste paar meter voor de finish van de Indian Summer Ultra
de laatste meters van de Indian Summer Ultra 50 kilometer

Mijn duurvermogen nam flink toe en uiteindelijk heb ik ook de finish gehaald van de 50 kilometer. Ik merkte wel dat mijn snelheid op de kortere afstanden iets was afgenomen. Waar ik de 5 kilometer eerst onder de 23 minuten kon lopen had ik nu moeite om net de finish te halen in 25 minuten.

Moet ik dan specifiek op snelheid of op afstand trainen?

Dit hangt uiteraard af van het doel wat je graag wilt behalen. Wil je verder dan ooit tevoren lopen? Dan is het verstandig om op afstand te trainen. Wil je juist een persoonlijk record rennen, werk dan vooral aan je snelheid.

Voor beginners raad ik wel aan om eerst aan de afstand te werken dan juist aan snelheid. Intensieve trainingen waarbij je traint om in een hoger tempo te lopen is meer belastend voor je lichaam. De kans op hardloopblessures is daarbij aanwezig. Door eerst voor een langere afstand te trainen, werk je gelijk aan een hardloopbasis en kan je lichaam wennen aan de belasting die komt kijken bij hardlopen. Wanneer je eenmaal een aardige hardloopbasis hebt opgebouwd kan je gaan werken aan je snelheid.

Trainen om met een hogere snelheid hard te lopen

Wanneer je wilt gaan trainen om met een hogere snelheid wilt gaan hardlopen moet je vooral korte, maar vooral intensieve hardlooptrainingen lopen. Dit zijn looptrainingen waarbij je werkt met kleine sprints. Dit kan zijn tijdens intervaltrainingen. Waarbij je hardlopen afwisselt met sprints.

Een andere variant op een intensieve training is een heuveltraining. Tijdens deze looptraining gebruik je de heuvel als hoge intensiviteit. Door de extra kracht die je nodig hebt om de heuvel op te rennen bereik je hetzelfde effect als bij een intervaltraining.

Ik wil een langere afstand lopen

Duurvermogen is het magische woord als je langere afstanden wilt gaan lopen. Je hebt niet zozeer explosiviteit nodig, maar juist het vermogen om hetzelfde tempo langere tijd vol te kunnen houden. Duurvermogen is niet alleen iets fysieks, maar zeker ook een mentale bezigheid.

Door langzame duurlopen te lopen train je niet alleen je conditie, maar ook je mentale duurvermogen. Je leert om te gaan met de kilometers. Naast een duurloop is ook een tempotraining belangrijk. Hierbij train je dat alle systemen in je lichaam efficiënt op elkaar zijn afgesteld. Daardoor kost het hardlopen minder energie. Energie die je uiteindelijk nodig hebt om verder te kunnen hardlopen.

Werk jij vooral aan snelheid of juist om een langere afstand te kunnen hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *