Beginners

Hoe train je richting je eerste trailrun?

Trainen voor je eerste trailrun

Al een aantal jaar maak ik de trails onveilig en wat ben ik blij dat ik ben begonnen ben met deze geweldige tak van sport. Trailrunnen is namelijk mijn passie en het is altijd weer een feestje om een nieuw trailrunavontuur aan te gaan. Wil je ook beginnen met trailrunnen, maar heb je geen idee hoe? Ik ga je allemaal uitleggen hoe je richting je eerste trailrun traint.

De weg richting je eerste trailrun is speciaal

Ik weet nog goed toen ik mij inschreef voor mijn eerste trailrun. De Vaalserbergtrail van 21 kilometer. Vooral de weg richting mijn eerste trailrun was spannend. Ik had geen enkele ervaring met het lopen over onverharde paden, laat staan met hoogtemeters. Tijdens mijn hardlooprondjes koos ik altijd voor de veilige geasfalteerde wegen.

Nadat ik mij had ingeschreven, had ik werkelijk geen idee hoe ik moest trainen richting mijn eerste trailrun. Om meer bekend te raken met deze tak van sport heb ik meegedaan aan een trailrunclinic. Tijdens deze clinic werd vooral verteld hoe je over de onverharde paden moest lopen en hoe je de hoogtemeters kon overwinnen. Twee belangrijke aspecten van trailrunnen. Dankzij deze clinic weet ik hoe je richting je eerste trailrun kan trainen.

Raak bekend met onverharde paden

Wanneer je nog niet eerder een trailrun hebt gelopen is het belangrijk om vooraf bekend te raken met de onverharde paden. De meeste georganiseerde trailruns bestaan uit meer dan 80 procent onverhard. Wanneer je dus opgeeft voor een 10 kilometer trailrun, dan kan je 8 kilometer onverhard verwachten. Om te weten wat je te wachten staat is het verstandig om vooraf al een aantal kilometers te rennen over de trails.

Hetzelfde geldt voor de hoogtemeters. Moet je veel hoogtemeters overwinnen? Dan is het ook verstandig om vooraf aantal hoogtemeters te lopen. Wanneer je een heuvel beklimt merk je al gauw dat het op brute kracht aan komt. Door meerdere malen een heuveltraining te lopen, raakt je lichaam gewent aan het heuvel op rennen. Als je denkt dat je er bent met alleen klimmen, dan heb je het mis. Afdalen is namelijk een kunst op zich zelf. Bij het afdalen komt namelijk een stukje techniek bij kijken. Probeer niet als een malle de berg af te rennen, maar ren beheerst naar beneden.

In deze video leg ik uit hoe je het beste kan trainen en voorbereiden voor je eerste trailrun.

Welke trainingen zijn nodig richting je eerste trailrun?

Nu je weet wat je ongeveer kan verwachten en hoe je hier op voorbereid, blijft de vraag nog open hoe je traint richting je eerste trailrun. Trainen richting je eerste trailrun is niet heel veel anders dan wanneer je richting een hardloopwedstrijd traint. Wel door de andere omstandigheden kan je beter richten op de volgende hardlooptrainingen:

Heuveltraining is belangrijk wanneer je eerste trailrun over veel hoogtemeters beschikt. Naast deze intensieve hardlooptraining zijn duurloop- en tempotraining belangrijk om langere tijd hetzelfde tempo te lopen. Trailrun gaat, in tegenstelling tot wedstrijden op de weg, niet zo zeer om de snelste tijd. Daarom zijn intervaltrainingen en andere intensieve hardlooptrainingen minder van belang.

Wanneer ga jij je eerste trailrun lopen en hoe pak je het aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *