Krachttraining

Geef je training een extra impuls – Hardlopen met een gewichtsvest

Word sterker door hardlopen met een gewichtsvest

Ik varieer graag met trainingen. Niet alleen om de hardlooptrainingen interessant te houden, maar vooral dat je met variatie sneller vooruitgang boekt. Het is mogelijk om te wisselen tussen verschillende hardlooptrainingen, maar je kan ook training zwaarder maken door te gaan hardlopen met een gewichtsvest.

Waarom zou jezelf extra moeilijk maken door te gaan hardlopen met een gewichtsvest?

Uit onderzoek blijkt dat je sneller conditie en kracht opbouwt als je hardloopt met een gewichtsvest. Dat is ook niet zo gek, je lichaam moet harder werken om vooruit komen. Je kan het vergeleken met een heuvel op rennen. Wanneer je omhoog rent heb je de zwaartekracht die het extra moeilijk maakt. Hetzelfde effect bereik je door te gaan hardlopen met een gewichtsvest. Tijdens deze trainingen ren je in een hoger hartslag, waardoor je conditie sneller toeneemt.

Wees voorzichtig met extra gewicht op je schouders

Als je net begint met hardlopen moet je lichaam wennen aan de belasting, die op je lichaam wordt uitgeoefend. Daarom moet je altijd langzaam beginnen met opbouwen en je benen de tijd gunnen om met deze belasting om te kunnen gaan. Hetzelfde geldt als je begint met hardlopen met een gewichtsvest. Je lichaam is niet berekent op het extra gewicht, vooral je knieën worden hier niet blij van. Begin daarom rustig met een gewichtsvest. Gebruik het vest bijvoorbeeld eerst alleen met wandelingen, voordat je kleine stukjes gaat hardlopen. Je lichaam kan zich rustig aanpassen en aansterken voor het extra gewicht wat je mee draagt tijdens het hardlopen.

In deze video laat ik zien hoe het is om met een gewichtsvest te hardlopen

Verschillende soorten gewichtsvesten

De gewichtsvesten worden in meerdere sporten gebruikt. Vooral in de fitnesswereld zie je veel terugkomen. Daardoor zijn er verschillende soorten gewichtsvesten op de markt. Wanneer je wilt gaan hardlopen met een gewichtsvest is het belangrijk dat je op de volgende punten let:

  • Het gewichtsvest moet strak aansluiten aan je lichaam
  • Je moet het gewichtsvest kunnen wassen
  • Ademend materiaal dat ook transpiratievocht kan afdrijven
  • Het gewicht evenredig verdeeld over het vest

Heb jij weleens hardgelopen met een gewichtsvest? Wat zijn jouw ervaringen?

2 gedachten over “Geef je training een extra impuls – Hardlopen met een gewichtsvest

  1. Ben al van 2019 aan sukkelen met men rug,ok wel onder controle mits oefeningen, loop nu al een jaar op de loopband 6 kmperuur 15min,top heb men rug perfect onder controle,vest 20kg ik doe deze liggend aan, zouden ze moeten voorschrijven bij de dokter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *