Voeding

Langdurig hardlopen? Vul je elektrolyten aan om niet uit te drogen

Elektrolyten aanvullen met hardlopen

Heb je regelmatig last van hoofdpijn of spierkrampen na het hardlopen? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door uitdroging. Misschien drink je wel voldoende water om het vochtgehalte op peil te houden, maar dat is niet het enige wat je lichaam nodig heeft voor het reguleren van de vochthuishouding. Elektrolyten zijn onmisbaar voor een goede vochthuishouding en het functioneren van je spieren en zenuwen! Vul daarom tijdens en na het hardlopen direct je elektrolyten weer aan.

Wat zijn elektrolyten en waarom heb ik ze nodig na het hardlopen?

Elektrolyten is een verzamelnaam van allerlei zouten. Waaronder de meest bekende natriumchloride, beter bekend onder de naam keukenzout. Andere belangrijke elektrolyten die jij als hardloper nodig hebt zijn; natrium, kalium, magnesium en calcium. Tijdens het hardlopen verlies je niet alleen vocht door het zweten, maar ook veel elektrolyten. Heb je een tekort aan deze stoffen? Dan ligt uitdroging op de loer, omdat je lichaam niet meer in staat is om de vochthuishouding op orde te houden. Je kan zoveel drinken als je wilt, maar als je lichaam het vocht niet kan vasthouden kan je nog steeds last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.

Hoe krijg je voldoende elektrolyten binnen?

Neem je tijdens het hardlopen een sportdrank of –gel? Dan krijg je voldoende elektrolyten binnen. Deze producten bevatten voldoende energie en elektrolyten om het tekort weer aan te vullen. Vind je deze producten echter niks? Dan zijn er gelukkig veel andere gezonde opties om je zouten aan te vullen. Eet je gezond en gevarieerd, dan hoef je zeker geen zorgen te maken. Dit is wat je per elektrolyt kan eten om het weer aan te vullen:

  • Natrium: Zout, augurken, chips en pretzels
  • Kalium: Gedroogd fruit, bananen, tomaten, broccoli en aardappelen
  • Magnesium: Pompoenpitten, spinazie en bieten
  • Calcium: Amandelen, zuivel, groene bladgroente en tofu

Hoe zorg jij er voor dat je voldoende elektrolyten binnenkrijgt tijdens of na het hardlopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *