Hardlopen

Hoeveel kilometer heb ik gelopen? – Zo bereken je de afstand!

Hoeveel kilometer heb ik gelopen? Met afstand berekenen hardlopen rekenmachine

Zodra ik een stuk heb gerend, ben ik benieuwd hoeveel kilometer ik heb gelopen. Deze informatie zorgt ervoor dat ik zie of ik voortgang boek tijdens mijn trainingen. Maar hoe kan je berekenen hoeveel je gelopen hebt? Soms wil ik ook vooraf weten hoeveel kilometer ik ga lopen. Vooral als ik op plekken ga hardlopen waar ik normaal nooit ren. Hoe doe ik de aantal kilometers berekenen voor en na het hardlopen? Achteraf bekijken hoeveel km ik heb gelopen is vrij simpel te doen. Vooraf te berekenen kost meer inspanning, maar is zeker de moeite waard.

Waarom is het handig om te weten hoeveel kilometer je hebt gelopen?

Er zijn verschillende redenen waarom het handig is om na het hardlopen het aantal kilometers te berekenen die je hebt gelopen. Afstand is namelijk een ideale meeteenheid om te kijken of je na een tijd progressie hebt geboekt. Om de volgende redenen houden hardlopers graag bij hoeveel kilometers ze hebben gelopen:

  1. Het is fijn om te weten welke afstand jij hebt afgelegd in een bepaalde tijd. Een uur hardlopen kan qua afstand flink verschillen tussen hardlopers. Sommige hardlopers lopen in een uur 8 kilometer, terwijl doorgewinterde hardlopers 12 of meer kilometer lopen.
  2. Het is verstandig om intervaltrainingen in te delen in afstand in plaats van tijd. Loop bijvoorbeeld intervallen van 400 meter of een kilometer. Je bouwt dan beter toe naar een hardloopwedstrijd met een bepaalde afstand.
  3. Door de afstand bij te houden weet jij of je progressie hebt geboekt na een altijd weken training. Misschien toen je aan je hardloopschema begon liep je 5 kilometer in een half uur. Na een altijd weken training loop je misschien al 6 kilometer in dezelfde tijd.
  4. Als je de afstand bij houdt hoeveel je hebt gelopen, dan weet je ook wanneer je hardloopschoenen aan vervanging toe zijn. Hardloopschoenen gaan namelijk 1000 tot 1500 kilometer mee.

Na het hardlopen de kilometers berekenen aan de hand van de tijd en snelheid

Heb je geen sporthorloge of een smartphone. Dan is het nog steeds mogelijk om te berekenen hoeveel kilometer je hebt gelopen. Met de techniek van tegenwoordig is het wel allemaal makkelijker, maar vroeger konden ze zonder deze techniek ook berekenen hoeveel kilometer je hebt gelopen.

Als je weet hoelang je onderweg bent en wat ongeveer je snelheid is dan is het vrij makkelijk de afstand te berekenen. Dit kan je berekenen met de formule: snelheid x tijd = afstand. Met deze formule is het mogelijk om de exacte afstand te meten. De gemiddelde wandelsnelheid van een mens ligt tussen de 4,5 km/u. Getrainde wandelaars lopen een stuk sneller, namelijk 6,5 km/u. Ben je een gemiddelde hardloper dan lig je snelheid rond de 11 km/u. Met deze cijfers en de tijd dat je bezig ben geweest kan je dus makkelijk de kilometers die je heb afgelegd berekenen. Gebruik de onderstaande rekentool om jou afstand te meten.

De afstand berekenen hoeveel kilometer je gelopen hebt met deze handige rekenmachine

Bekijk hoeveel kilometer je hebt gelopen met je sporthorloge

De meest gebruikte manier om achteraf te bekijken hoeveel kilometer je hebt gelopen is met je sporthorloge. Een sporthorloge meet naast de afstand die je hebt afgelegd, ook het aantal stappen, tempo en eventuele hoogtemeters.

Met deze data kan je achteraf precies kijken hoe je laatste trainingssessie is gegaan. Ook weet je precies hoeveel kilometer je rondje is. Dat is handig, want dan weet je precies hoe je moet gaan lopen om op hetzelfde aantal kilometers uit te komen. Zo heb ik in mijn buurt een rondje van 5, 10 en 21,1 kilometer. Aan de hand van de hoeveelheid kilometer ik die dag wil rennen, kies ik mijn rondje uit.

De sporthorloge Garmin Forerunner 230 om mijn pols om te meten hoeveel kilometer ik heb gelopen
Met de Garmin Forerunner 230 meet ik hoeveel kilometer ik heb gelopen.

Hoeveel kilometer heb ik gelopen met een smartphone

Heb je geen sporthorloge? Geen nood, de meeste smartphones hebben dezelfde functies als een sporthorloge. Zo heb je verschillende apps die ook informatie over hoeveelheid kilometers je hebt gelopen en het tempo voor je registreren. Apps zoals Runkeeper, Strava en Nike+ houden al deze informatie voor je bij. Mocht je met een sporthorloge lopen zou je de gegevens die worden opgeslagen in je sporthorloge, ook kunnen synchroniseren met een van deze apps. Zo heb je alle informatie over je hardloopsessies bij elkaar.

Hoeveel kilometer heb ik gelopen meten met een stappenteller

Met een stappenteller is het ook mogelijk om de afstand te meten. Als je het aantal stappen weet van je gelopen rondje is het niet moeilijk om de afstand te berekenen. 10.000 stappen staat namelijk gelijk aan 7.5 kilometer. Dit betekend dat je jouw aantal stappen moet delen door 1,33. Bereken hier hoeveel jouw aantal stappen in kilometers is.

De formule om het aantal stappen om te zetten naar meters: X stappen / 1.33 = afstand in meters. Een aantal makkelijke ezelsbruggetjes om te weten hoeveel kilometer je hebt gelopen aan de hand van stappen zijn:

  • 1.000 stappen is 750 meter
  • 1.333 stappen is 1 kilometer
  • 2.000 stappen is 1,5 kilometer
  • 5.000 stappen is 3,75 kilometer
  • 10.000 stappen is 7,5 kilometer
Hoeveel kilometer heb ik gelopen? Bereken de afstand met Google Maps of Afstandmeten.nl

Waarom wil je vooraf weten hoeveel km je gaat lopen?

Niet alleen achteraf is het fijn om te weten hoeveel kilometer je hebt gelopen, maar ook is het goed om het soms vooraf al te weten welke afstand je gaat lopen. Een aantal redenen waarom het handig is om vooraf te weten wat je gaat lopen:

  • Je kan goed inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor je hardlooprondje
  • Een eigen hardloopschema maken aan de hand van afstanden die je vooral wilt lopen
  • Uitrekenen hoeveel tijd je nodig gaat hebben voor een specifieke route

Wil je vooraf al berekenen hoeveel kilometers je gaat lopen? Dat kan met afstandmeten.nl

Om vooraf precies te weten wat je gaat hardlopen kan je gebruik maken van de website afstandmeten.nl. Via punten op een map berekent de website exact hoeveel kilometer je gaat rennen. Organisaties van hardloopwedstrijden maken regelmatig gebruik om het parcours uit te stippelen. Zo kunnen ze de afstand die de deelnemers gaan lopen alvast delen voordat de afstand al gelopen is. In de video hierboven leg ik exact uit hoe je via punten op de map te plaatsen de aantal kilometers die je gaat hardlopen kan berekenen.

Hoeveel kilometer heb ik gelopen en afstand meten met afstandmeten.nl

Naast afstandmeten.nl is er ook nog een andere website die bijna hetzelfde werkt. Via looptijden.nl kan je vooraf of achteraf berekenen hoeveel kilometer je hebt gelopen.

De afstand berekenen hardlopen met Google Maps

Het is ook mogelijk met Google Maps de exacte afstand vooraf te meten. Door het plaatsen van punten op Google Maps berekent Google de afstand tussen de geplaatste punten. Deze manier om de afstand te berekenen is niet zo nauwkeurig als die van afstandmeten.nl, maar je krijgt wel een goede indicatie voor hoeveel kilometer je gaat lopen. De video hierboven legt uit hoe je in Google Maps de afstand kan meten die je gaat hardlopen. Net als afstandmeten.nl kan je ook jouw opgemaakte route delen met andere.

Wil je meer kilometers lopen in dezelfde tijd?

Zoals ik al helemaal in het begin aangaf is het goed om achteraf te weten hoeveel kilometers je hebt gelopen. Je kan met deze informatie kijken of je vooruitgang boekt ten opzichte van een aantal maanden geleden. Hou deze informatie daarom ook altijd bij. Wil je een langere afstand lopen in dezelfde tijd? Dan zijn er specifieke hardlooptrainingen om meer aantal kilometers te lopen.

Door een intensieve intervaltraining train je vooral op snelheid. Door de extra snelheid zal in hetzelfde tijdsbestek meer kilometers afleggen. Een andere goede hardlooptraining is een tempoloop. Met deze hardloopsessie train je het vermogen om een hoger tempo langer vol te houden. Zodra je deze twee hardlooptrainingen combineert loop je niet alleen sneller, maar kan je ook deze snelheid langer vasthouden. Uiteindelijk zal je een langere afstand afleggen in dezelfde tijd.

Naast de verschillende hardlooptrainingen kan je ook sneller worden door krachttraining. Door je been– en buikspieren aan te sterken kunnen ze een hoger tempo langer aan. Je kan de oefeningen eventueel verzwaren met weerstandsbanden. Zo haal je nog meer uit je krachttraining!

Hoe weet je dus hoeveel kilometer je hebt gelopen?

Hieronder vind je nog een opsomming met hoe je het beste kan meten hoeveel kilometer je hebt gelopen:

Gebruik jij nog andere methodes om te meten hoeveel km je hebt gelopen?

Een gedachte over “Hoeveel kilometer heb ik gelopen? – Zo bereken je de afstand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *