Hardlopen

Mindful running – Wat is dat voor zweverig gedoe?

Wat is mindful running?

Laat ik voorop stellen dat ik geen zweverig type ben. Ik heb vrij weinig met mindfulness, spiritualiteit of andere zaken die je niet kan zien. Al heb ik zeker geen oordeel over iedereen die wel hun heil hierin vinden. Toch heb ik mij laten verdiepen in mindful running en ik zie zeker de meerwaarde er van in! Misschien hoef ik toch niet altijd met beide benen op de grond te blijven staan.

Vaak ga ik een rondje hardlopen om mijn hoofd te legen en ik ben zeker niet de enige. Sterker nog, na de aanslag van Nice ben ik veel gaan hardlopen om zo beter met mijn gedachten om te kunnen gaan. Het is fijn om even de hele wereld om je heen te vergeten en alleen maar bezig te zijn met de ene voet voor de andere voet te zetten.

Wat is mindful running?

Er is niet één betekenis voor mindful running. Het wordt op verschillende manieren uitgelegd en iedereen heeft er vaak zelf al een idee bij. Waar het op neer komt is dat je geestelijk ‘aanwezig’ bent bij het hardlopen en je niet laat afleiden. Afleiden gebeurd op allerlei manieren. Het verkeer wat langs je raast, mensen die gedag zeggen, je sporthorloge die piept na een kilometer. Zelfs je gedachte kunnen je afleiden tijdens het hardlopen. Vaak ben je bezig met de vragen zoals ‘Moet ik niet sneller hardlopen?’ of ‘Loop ik wel ver genoeg?’. Mindful running betekent dat je volledig bezig bent met hardlopen.

Hoe zorg je er voor dat je niet wordt afgeleid?

Het is makkelijker om je focus op het hardlopen te houden als je niet telkens wordt afgeleid. Deze afleiding kan je zelf verkleinen. Met de volgende tips haal je meer uit je mindful running sessie:

  • Laat je mobiele telefoon thuis
  • Gebruik je normaal gesproken een sporthorloge? Doe die dan af
  • Zet geen muziek op tijdens je hardloopsessie
  • Focus op je ademhaling tijdens het hardlopen
  • Loop met een open blik en probeer niet teveel te focussen op 1 punt
  • Hardloop een route die doorgaand rustig is

Je eerste mindful running sessie

Heb jij alles thuis gelaten? Je sporthorloge, mobiele telefoon en je gedachtes? Dan kan je beginnen aan je eerste mindful running sessie. Door op twee zaken te blijven aan je aanwezig blijven bij het hardlopen. De eerste is om op je ademhaling te letten. Je ademhaling geeft aan hoe het met je gaat tijdens het hardlopen. Loopt je ademhaling te snel, probeer dan iets te vertragen. Het is ook aan te raden om via de neus te ademen, in plaats van je mond. Met de neusademhaling blijft je lichaam meer ontspannen.

Het tweede is het visuele aspect. Probeer je blik breed te houden in plaats van op een punt te focussen. Door te focussen op bepaalde punten, zal je lichaam eerder uit de ontspannen zone worden gehaald. Blijf je hardlopen in de ontspannen zone ben je bewuster van je loophouding en leer je veel van jezelf!

Wil je verder verdiepen in mindful running? Bekijk dan eens het boek Mindfulness voor hardlopers van Tessa Wardley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *