Hardlopen

Benieuwd hoeveel minuten per km naar km per uur is?

Snelheidsmeter - Minuten per km naar km per uur

De meeste mensen halen de meeteenheden voor tempo en snelheid weleens door elkaar. Minuten per kilometer is de meeteenheid voor je tempo, maar wil je weten hoe snel je nou eigenlijk bent, dan moet je minuten per km naar km per uur omrekenen.

Meeteenheid van tempo

Minuten per kilometer is eigenlijk de meest gebruikte meeteenheid onder hardlopers. Het geeft tijdens het hardlopen een duidelijk beeld over of je het juiste tempo loopt. Kilometer per uur geeft daarentegen een slechter beeld, omdat het een momentopname is van hoe snel je eigenlijk rent. Als je de tijd over een kilometer neemt, heb je een veel duidelijker beeld of je de gewenste snelheid loopt.

Ik raad daarom ook altijd aan om niet zo zeer op je snelheid te letten, maar juist op het aantal minuten per kilometer. Naast dat kilometer per uur een momentopname is, kan je nooit de volledige training in de gaten houden hoe snel je loopt. Je heb namelijk geen dashboard voor je, zoals in de auto. Daarom geeft minuten per kilometer juist de gewenste informatie. Als je namelijk een viaduct of dijk op loopt, zal je qua snelheid grote verschillen zien. Echter, in de minuten per kilometer zie je deze grote verschillen niet.

Bereken hoeveel minuten per km naar km per uur

Het is goed om te weten dat 6 minuten per km, 10 km per uur is. De meeste hardlopers lopen rond dit tempo, dus dan heb je ook geen ingewikkelde formule nodig voor het omrekenen. Ben je echter benieuwd hoe snel jij hebt gelopen aan de hand van je tempo, gebruik dan de onderstaande rekenmachine. De rekenmachine maakt gebruik van de omrekenen snelheid formule.
Hoeveel kilometer per uur loop jij gemiddeld? Ik loop nu gemiddeld rond de 11.25 km/u. Al ben ik hard aan het trainen om gemiddeld 12 km/u te lopen over 10 km. Hopelijk red ik deze snelheid bij de DrechtStadLoop op 4 november!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *