Hardlopen

Tips om een snelle 10 kilometer te hardlopen

Tips om een snelle 10 kilometer te hardlopen

Waarschijnlijk de meest gelopen afstand door de meeste hardlopers is wel de 10 kilometer. Deze geliefde afstand is namelijk vóór veel beginnende hardlopers een realistisch doel om te finishen. Terwijl andere hardlopers graag hun persoonlijk record willen aanscherpen. Daarom vind je hieronder tips om een snelle 10 kilometer te hardlopen.

10 tips om een snelle 10 kilometer hard te lopen

Deel de 10 kilometer goed in

Begin niet gelijk vanaf de start als een malle te gaan rennen. Uiteraard zal je in het begin boven je trainingsschema lopen, maar die winst betaal je dubbel zoveel terug op het eind. Het verval in de laatste kilometers kan groot zijn en hier kan je veel tijd verliezen of winnen. Als je een snelle 10 kilometer wilt hardlopen moet je de hele route goed inplannen. Zodat je de laatste kilometers nog genoeg over hebt om te versnellen!

Vergeet zeker niet de warming-up

Wanneer je op punt staat om je persoonlijk record uit de boeken te rennen is het belangrijk om een goede warming-up af te werken. Je wilt namelijk niet dat je spieren nog op moeten warmen tijdens de eerste kilometers. Omdat je spieren al opgewarmd zijn kan je in het begin een hoger tempo lopen en heb je daarnaast minder kans dat de kramp in je spieren schiet. Als dat eenmaal gebeurd, dan kan je wel fluiten naar je persoonlijk record op de 10 kilometer.

Banner voor de hardloopschema's

De tempoloop is een effectieve training voor een snelle 10 kilometer

Uiteraard is het belangrijk om een gevarieerd hardloopschema te gebruiken richting je snelle 10 kilometer. Echter is de tempoloop wel een essentiële training die niet mag missen in jouw hardloopschema. Tijdens een tempotraining train je vooral dat je een hogere snelheid langere tijd kan volhouden. Daarnaast leer je ook om te gaan met de verzuring en tegen je grenzen te lopen. Als je dat goed onder de knie krijgt, dan loop je zeker een snellere 10 kilometer!

Sla de drankpost over

Wanneer je een georganiseerde 10 kilometer hardloopt, zoals een hardloopwedstrijd of -evenement, dan is de kans groot dat er op de helft een drankpost is. Als het niet te heet is en je kan zonder water, sla dan de drankpost over. Dit scheelt je op het eind best wat tijd. Thuis kan je ook trainen om 10 kilometer zonder drinken en eten te lopen. Je weet dan zeker dat je het ook niet nodig hebt tijdens de hardloopwedstrijd.

Zoek een 10 kilometer hardloopschema die bij jou past

Vóór de ene hardloper is de 10 kilometer binnen het uur al snel, terwijl iemand anders al na 45 minuten de finish passeert. Een snelle 10 kilometer is voor de een dus anders dan de ander. Zoek daarom een hardloopschema die bij jouw past en stel een realistisch doel. Kies een eindtijd die voor jou haalbaar is. Niets is meer frustrerend dan het niet behalen van je doelen.

Ben je nog op zoek naar een hardloopschema, die bij jou past? Op mijn website vind je verschillende hardloopschema's voor de 10 kilometer.

Wat is jouw persoonlijk record op de 10 kilometer? En heb jij nog tips om een snelle 10 kilometer te hardlopen?

2 gedachten over “Tips om een snelle 10 kilometer te hardlopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *