Jarenlang heb ik op hetzelfde tempo gelopen. Elke 10 kilometer die ik liep, was rond het uur. Na een poosje was ik er klaar mee en wilde ik sneller worden met hardlopen. Door mijn trainingsschema om te gooien en door een betere voorbereiding, ben ik nu een snellere hardloper geworden.
Intervaltrainingen om je basissnelheid te verhogen
Eén van de beste methodes om sneller te worden met hardlopen is een intervaltraining lopen. Met intervaltrainingen heb ik de grootste progressie geboekt op mijn basissnelheid. Tijdens een intervaltraining wordt hoog tempo afgewisseld met rustpauzes.
Het hoge tempo is een stuk hoger dan je basissnelheid. Door een aantal intervaltrainingen te lopen, raakt je lichaam gewend aan het sneller hardlopen en zal daarom je basissnelheid toenemen. Begin wel rustig aan met intervaltrainingen. Je lichaam is niet klaar voor meteen een hoge snelheid. De kans op hardloopblessures is groot als je de intervaltrainingen niet langzaam opbouwt.
Sneller worden met hardlopen dankzij tempolopen
Een andere trainingsloop die ervoor zorgt dat je je basissnelheid verhoogt, is een tempoloop. Tijdens een tempoloop (bekijk de instructievideo over tempolopen) loop je een aantal kilometers op een gemiddeld hoog tempo. Dit tempo moet prettig aanvoelen, maar wel uitdagend zijn.
Door een tempoloop te lopen, raakt je lichaam gewend aan de tempohardheid. Dit is een drempel waarbij je lichaam aangeeft dat het een grens heeft bereikt, maar door die grens te verleggen, zal je basissnelheid toenemen.
Sneller worden met hardlopen door langzame training
Je zal het vast niet geloven, maar door langzaam hard te lopen wordt je uiteindelijk sneller. Ongeveer 70 procent van je wekelijkse kilometers moet je op een langzaam tempo afleggen. Langzaam hardlopen bevordert namelijk het herstel van spierpijn. De bloedtoevoer naar je spieren worden verbeterd en de kans op stijfheid neemt af. Omdat je sneller en beter herstelt door langzame herstelduurloopjes ben je weer eerder klaar voor een volgende intensieve training. De meeste winst haal je namelijk niet uit de zware trainingen, maar juist hoe je daarvan herstelt!
Trap- of heuveltraining
Om je lichaam te blijven prikkelen om sneller te worden met hardlopen, kan je ook een trap- of heuveltraining toevoegen aan je hardloopschema. Het hardlopen wordt door deze vorm van trainen een stuk zwaarder, omdat je ook te maken hebt met hoogtemeters.
Je benen worden door deze trainingen sterker, omdat je ook tegen de zwaartekracht vecht. Omdat je benen sterker worden, zal je hier ook profijt van hebben als je op een vlakke weg loopt. Dit zal zich uiten in een snellere basissnelheid.
Sneller worden met hardlopen door krachttraining
Een onderdeel wat regelmatig wordt vergeten bij hardlopers die sneller willen worden met hardlopen, is krachttraining. Krachttraining is een belangrijk onderdeel van een hardloopschema dat eigenlijk nooit vergeten mag worden. Het verkleint niet alleen de kans op hardloopblessures, maar je vergroot ook je basissnelheid met krachttraining.
Door sterkere benen en core verbeter je jouw loophouding en kan je langer op een hoger tempo lopen en deze basissnelheid volhouden.
Invloed van lichaamsgewicht op je hardloopsnelheid
Gewicht is één van de meest bepalende factoren tijdens hardlopen. Vooral als je langere afstanden wil gaan lopen gaat gewicht een steeds belangrijkere rol spelen. Daarnaast wordt een lager gewicht vaak bereikt door meer beweging en gezonder voedsel. Dit heeft uiteraard ook allemaal positieve invloeden op je lichaam.
Daarnaast heb je natuurlijk met een lager gewicht minder energie nodig om de afstand te lopen. Het maakt uiteraard een verschil of je nu 10 kilo meer of minder mee moet sjouwen.
Let er wel op dat ondergewicht juist een negatief effect heeft op hardlopen. Je lichaam moet genoeg voedingstoffen binnen krijgen om te herstellen. Anders verbrand je niet alleen vet maar ook spierweefsel.
Sneller hardlopen door gewichtsverlies
Als we uitgaan dat gewichtsverlies een gevolg is van vetverbranding, dan kan er flink wat tijdwinst worden geboekt met hardlopen zonder dat daar extra energie voor nodig is.
Ben jij benieuwd naar welke tijdwinst je boekt? Deze handige rekentool zet jouw gedroomde gewichtsverlies om naar een nieuwe hardlooptijd!
Wat heb jij gedaan om sneller worden met hardlopen? En heeft het jou geholpen?