Home » Hardlopen » Sneller worden met hardlopen – net zo snel als Usian Bolt

Hardlopen

Sneller worden met hardlopen – net zo snel als Usian Bolt

sneller worden met hardlopen

Jarenlang heb ik op hetzelfde tempo gelopen. Elke 10 kilometer die ik liep, was rond het uur. Na een poosje was ik er klaar mee en wilde ik sneller worden met hardlopen. Door mijn trainingsschema om te gooien en door een betere voorbereiding, ben ik nu een snellere hardloper geworden.

Intervaltrainingen om je basissnelheid te verhogen

Eén van de beste methodes om sneller te worden met hardlopen is een intervaltraining lopen. Met intervaltrainingen heb ik de grootste progressie geboekt op mijn basissnelheid. Tijdens een intervaltraining wordt hoog tempo afgewisseld met rustpauzes.

Het hoge tempo is een stuk hoger dan je basissnelheid. Door een aantal intervaltrainingen te lopen, raakt je lichaam gewend aan het sneller hardlopen en zal daarom je basissnelheid toenemen. Begin wel rustig aan met intervaltrainingen. Je lichaam is niet klaar voor meteen een hoge snelheid. De kans op hardloopblessures is groot als je de intervaltrainingen niet langzaam opbouwt.

Sneller worden met hardlopen dankzij tempolopen

Een andere trainingsloop die ervoor zorgt dat je je basissnelheid verhoogt, is een tempoloop. Tijdens een tempoloop loop je een aantal kilometers op een gemiddeld hoog tempo. Dit tempo moet prettig aanvoelen, maar wel uitdagend zijn.

Door een tempoloop te lopen, raakt je lichaam gewend aan de tempohardheid. Dit is een drempel waarbij je lichaam aangeeft dat het een grens heeft bereikt, maar door die grens te verleggen, zal je basissnelheid toenemen.

Trap- of heuveltraining

Om je lichaam te blijven prikkelen om sneller te worden met hardlopen, kan je ook een trap- of heuveltraining toevoegen aan je hardloopschema. Het hardlopen wordt door deze vorm van trainen een stuk zwaarder, omdat je ook te maken hebt met hoogtemeters.

Volg mij op Facebook

De beste manier om op de hoogte te blijven.

Je benen worden door deze trainingen sterker, omdat je ook tegen de zwaartekracht vecht. Omdat je benen sterker worden, zal je hier ook profijt van hebben als je op een vlakke weg loopt. Dit zal zich uiten in een snellere basissnelheid.

Sneller worden met hardlopen door krachttraining

Een onderdeel wat regelmatig wordt vergeten bij hardlopers die sneller willen worden met hardlopen, is krachttraining. Krachttraining is een belangrijk onderdeel van een hardloopschema dat eigenlijk nooit vergeten mag worden. Het verkleint niet alleen de kans op hardloopblessures, maar je vergroot ook je basissnelheid met krachttraining.

Door sterkere benen en core verbeter je jouw loophouding en kan je langer op een hoger tempo lopen en deze basissnelheid volhouden.

Wat heb jij gedaan om sneller worden met hardlopen? En heeft het jou geholpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *