Voeding

Drink je prestaties niet weg: waarom alcohol en hardlopen niet samengaan

Welk effect heeft alcohol op hardlopen?

Als het gaat om lichaamsbeweging, is hardlopen een van de populairste sporten onder mensen van alle leeftijden en niveaus van fitheid. Veel hardlopers genieten ook van het drinken van alcoholische drankjes, vooral na een lange en zware training. Maar hoe beïnvloedt alcohol het hardlopen en is het een goed idee om de twee te combineren?

Alcohol drinken voor het hardlopen is geen goed idee!

Allereerst kan het drinken van alcohol voorafgaand aan een hardloopsessie de prestaties van een hardloper beïnvloeden. Alcohol kan het evenwichtsgevoel, de coördinatie en de reactietijd verminderen, waardoor de kans op blessures toeneemt. Het kan ook leiden tot vermoeidheid en uitdroging, waardoor je als hardloper minder alert en minder in staat is om te presteren.

Bovendien kan alcohol de hartslag van een persoon verhogen en de bloeddruk verlagen, waardoor het hart harder moet werken om bloed door het lichaam te pompen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een voorgeschiedenis van hartproblemen of hoge bloeddruk.

Banner voor de hardloopschema's

Een alcoholische versnapering na het hardloper is minder schadelijk, maar heeft wel degelijk effect op je herstel

Maar wat als een hardloper besluit om na het hardlopen te drinken? In dat geval zijn de effecten van alcohol minder schadelijk voor de prestaties, omdat de inspanning van het hardlopen al voorbij is. Toch kan alcohol na het hardlopen de rehydratatie van het lichaam vertragen, wat kan leiden tot uitdroging en spierkrampen.

Bovendien kan alcohol na het hardlopen de slaap van een persoon verstoren, waardoor het herstelproces wordt vertraagd. Het kan ook de eetlust van een persoon onderdrukken, waardoor ze niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om goed te herstellen na een hardloopsessie.

Helaas gaan alcohol en hardlopen niet samen

Kortom, het combineren van alcohol en hardlopen kan een slecht idee zijn. Als je van plan bent om te gaan hardlopen, is het het beste om alcohol te vermijden voordat je gaat trainen. Het drinken van een biertje of wijntje na het hardlopen kan je het beste beperken tot kleine hoeveelheden. Als je alcohol wilt drinken, zorg er dan voor dat je voldoende hydrateert en voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam goed te laten herstellen. Het beste is om naar je lichaam te blijven luisteren. Kies daarnaast voor een alcoholvrije versnapering.

Drink jij weleens alcohol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *