Beginners

Hoeveel km per uur hardlopen is normaal? Dit is de gemiddelde loopsnelheid bij hardlopen

hoeveel km per uur hardlopen is normaal? Wat is jouw gemiddelde loopsnelheid?

Als beginnende hardloper vraag je jezelf af hoeveel km per uur hardlopen normaal is. Laat ik vooropstellen dat iedereen zijn eigen tempo heeft en dat er geen exact antwoord op is. Je bent sowieso goed genoeg! Toch zijn er wel een aantal gemiddelde snelheden voor wandelen, joggen en hardlopen. Je gemiddelde loopsnelheid als beginner is uiteraard lager, dan de gemiddelde snelheid van iemand die al jaren hardlopen beoefend.

Je gemiddelde loopsnelheid als beginnende hardloper

Het is niet gek dat je als beginnende hardloper nog niet het tempo hebt als een hardloper die al jaren traint. Door veel verschillende soorten hardlooptrainingen uit te proberen, zorg je ervoor dat je gemiddelde snelheid omhoog gaat. Niet iedereen loopt zijn eerste marathon onder de 3 uur, ik in ieder geval zeker niet.

Hoeveel km per uur hardlopen is normaal, is afhankelijk van een aantal factoren

Sommige beginners lopen een hoger tempo dan andere beginners. Dit komt omdat de snelheid afhankelijk is van verschillende factoren. Iemand die wat steviger gebouwd is, zal langzamer lopen dan een lichter persoon. Diegene hoeft namelijk minder gewicht met zich mee te tillen. Andere factoren zoals leeftijd, conditie en geslacht tellen ook allemaal mee om een gemiddelde snelheid te bereiken.

Mijn Youtube Trailrunning channel cover

Externe factoren hebben ook invloed op je gemiddelde kilometer per uur. Heb je bijvoorbeeld veel wind tegen, dan zal je minder snel lopen. Als het te warm is, zal je tempo ook een stuk lager zijn dan normaal.

Hoeveel km per uur hardlopen is normaal?

De gemiddelde snelheid bij hardlopen is 11 kilometer per uur. Ben je echt net begonnen, dan zal de gemiddelde snelheid lager liggen, waarschijnlijk rond 10 km/u. Ervaren hardlopers lopen al gauw rond de 14 – 15 km/u. Er is wel veel training voor nodig om deze snelheden te halen.

Om de snelheden in perspectief te stellen: een normaal wandeltempo is 4 tot 5 km/u. Als hardloper ga je dus al snel twee keer zo snel als een wandelaar. Dit betekent dat je bij 30 minuten wandelen je 2,5 kilometer hebt afgelegd, terwijl een hardloper na een half uur al 5 kilometer heeft gerent. De gemiddelde snelheid ligt bij een hardloper twee keer zo hoog als bij een wandelaar.

Ben jij een langzame, gemiddelde of snelle hardloper?

We kunnen de hardloopsnelheid in verschillende gradaties indelen:

 • Langzame loopsnelheid: minder dan 10 kilometer per uur
 • Gemiddelde loopsnelheid: 11 kilometer per uur
 • Snelle loopsnelheid: 12 kilometer per uur of meer

Met verschillende apparaten kan je meten wat je gemiddelde loopsnelheid is; zoals een sporthorloge, activiteitenmeter, smartphone met een hardloop-app of speciale stride apparaatjes die je aan je schoen kan vastbinden. Deze apparaten registreren allemaal wat je gemiddelde loopsnelheid is tijdens je hardlooprondje.

Heb je geen gadget die dit allemaal voor je registeert? Geen probleem! Je kan ook het makkelijk zelf berekenen door de afstand (in kilometer) delen door de tijd (in uren).

Hoe kan je de gemiddelde loopsnelheid tijdens hardlopen verhogen?

Door regelmatig te trainen ga je vanzelf sneller hardlopen. Er zijn verschillende hardlooptrainingen en hardloopschema’s die jou kunnen helpen om je basissnelheid te verhogen. Zelfs wanneer je denkt dat jij je snelste punt heb bereikt is er vaak nog veel te winnen. Ik heb jaren lang gemiddeld 10 km/u gelopen. Zelfs met regelmatig trainen ging ik niet hardlopen. Totdat ik begon met specifieke trainingsmethodes om mijn snelheid bij hardlopen te verhogen:

Je zal merken dat je sneller gaat hardlopen en dat je dit tempo ook langer kan volhouden. Jouw gemiddelde hardlooptempo zal hoger liggen, dan voor de hardlooptrainingen.

Hoeveel km per uur vind jij fijn tijdens het hardlopen?

Bronvermelding

Dit artikel maakt gebruik van affiliate links

7 gedachten over “Hoeveel km per uur hardlopen is normaal? Dit is de gemiddelde loopsnelheid bij hardlopen

 1. hoi,

  ik ben een vrouw van 47, weeg 68 kilo, en daarnaast werk ik hard in de zorg, zit bijna nooit stil.
  ik loop nu anderhalf jr hard.
  ik kom meestal op 8 a 9 km, met een tempo van 6a7 km|\PER UUR.
  er fiets altijd iemand met mij mee, maar die wilt dat ik harder ga hardlopen, omdat ik dat wel kan.
  maar ik vind dat ik met 6 a 7 km per uur best wel hard ga qua gevoel, als ik te hard ga hou ik die afstand niet vol.
  wel kan ik harder rennen, maar dat duurd een paar minuten en dan ga ik weer 3 min wandelen, en dan weer hard.
  maar ik ren dus 6 a 7 km per uur om die langere afstanden vol te kunnen houden zonder te stoppen.
  is dit wel hardlopen dan, of ga ik toch te langzaam?
  ik voel mij er wel beter bij.

  1. Hi, Laat ik voorop stellen dat je de snelheid moet lopen waarbij je goed voelt. Als dit 6 a 7 km per uur is, dan is dat prima! Het afwisselen tussen sneller hardlopen en wandelen is het wel een goede training. Hierdoor krijgen je lichaam een extra prikkel om uiteindelijk het basissnelheid omhoog te krijgen.

   Groet,
   Wim

 2. Hoi, ik ben een voetballer en ik wil graag een goede conditie houden. Nu loop ik 26 min en 20 seconden over 6km. Is dit een goed tempo?

  Vriendelijke groeten

  1. Hi Luke,

   Dat is zeker een mooi tempo! Je loopt zeker boven gemiddelde hardlooptempo! Je loopt gemiddeld tussen 13 – 14 km per uur! Om goede conditie te behouden is het ook verstandig om wat langere afstanden te lopen op een langzamer tempo!

   Groet,
   Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *