Hardlopen

Kortere dagen betekent hardlopen in het donker – waarom je toch moet gaan!

Hardlopen in het donker over een donker pad

Wind en regen zijn vervelend, maar wat ik nog erger vind van de herfst is dat het zo vroeg donker wordt. Doordeweeks train ik altijd na werk, dus ik ontkom er niet aan om na zonsondergang te rennen. Dat wordt dus hardlopen in het donker.

Mijn duurloop plan ik in het weekend, zodat ik deze overdag kan lopen. Vooral als het zonnetje schijnt, is het heerlijk om voor langere tijd te rennen. Ik loop dan direct mijn favoriete route, aangezien daar geen straatverlichting is en ik dat toch net iets te avontuurlijk vind voor ‘s avonds.

Let goed op jezelf

Ik heb altijd een aantal vaste routes voor mijn 5 km en 10 km die ik zo nodig kan uitbreiden. Van deze routes weet ik dat ze goed verlicht zijn. Toch is het aan te raden om, ook al loop je tussen de lantarenpalen, extra reflecterende kleding aan te trekken en daarnaast met een lampje om je arm te lopen. Dit zorgt er allemaal voor dat je extra zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Let ook goed op die andere mensen. Er zijn helaas genoeg fietsers die zonder verlichting rijden of mensen die met donkere kleding wandelen. Zelf kan je door goed op te letten ook veel voorkomen.

Je bent sneller tijdens hardlopen in het donker

Mijn hobby is rennen in het donker dus ook niet, maar er is wel een hele goede reden om toch te gaan. Je bent namelijk sneller in het donker. Onderzoekers aan de universiteit van Essex hebben hardlopers in het donker getest. Daarbij ontdekten zij dat hardlopers de gelopen afstand in het donker wel goed konden inschatten, maar de inspanning daarvan niet. In het donker lijkt het alsof de omgeving sneller voorbij gaat. Hierdoor heb je het idee dat de inspanning zwaarder is dan daadwerkelijk het geval.

Doordat je hersenen voor de gek worden gehouden, kan je dus meer geven. De inspanning die je daadwerkelijk levert, is namelijk lichter dan wanneer je hetzelfde rondje overdag loopt.

Volg mij op Facebook

De beste manier om op de hoogte te blijven.

Wat vind je van hardlopen in het donker? Vind je het geen probleem of zie je er juist tegenop? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen om in de avond te lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *