Hardlopen

Kortere dagen betekent hardlopen in het donker – tips om veilig hard te lopen

Veilig hardlopen in het donker

Wind en regen zijn vervelend, maar wat ik nog erger vind van de herfst is dat het zo vroeg donker wordt. Doordeweeks train ik altijd na werk, dus ik ontkom er niet aan om na zonsondergang te rennen. Dat wordt dus hardlopen in het donker.

Mijn duurloop plan ik in het weekend, zodat ik deze overdag kan lopen. Vooral als het zonnetje schijnt, is het heerlijk om voor langere tijd te rennen. Ik loop dan direct mijn favoriete route, aangezien daar geen straatverlichting is en ik dat toch net iets te avontuurlijk vind voor ‘s avonds. Uiteindelijk ontkom je er toch niet aan en zal je moeten hardlopen in het donker als je meerdere keren per weer wilt trainen. Met deze 6 tips kan jij veilig ‘s avonds je hardloopschoenen aantrekken om een rondje te gaan hardlopen.

1. Met een lampje hardlopen in het donker

Het is belangrijk dat je opvalt tijdens het hardlopen in het donker. In het donker ben je minder zichtbaar voor andere weggebruikers. Om beter zichtbaar te zijn voor het overige verkeer is een lampje een must-have. Je hebt verschillende hardlooplampjes die je kan dragen, zoals een hoofd-, arm-, pols- of enkellampje. Een pols- en enkellamp is het best zichtbaar door de zwaaibeweging die je maakt tijdens hardlopen.

2. Trek opvallende en reflecterende kleding aan

Iemand met zwarte of donkere kleding is veel minder zichtbaar dan iemand die felle kleding draagt. Naast alleen de kleur van de kleding is reflecterende materiaal ook verstandig om aan te hebben. Iedereen rijdt met verlichting aan in het donker. Door de reflectie van je kleding ben je veel beter zichtbaar tijdens hardlopen in het donker.

3. Loop aan de linkerkant van de weg

Een ongeluk hoeft niet altijd jouw schuld te zijn. Iemand hoeft je maar net over het hoofd hebben gezien en je bent de sjaak. Door aan de linkerkant van de weg te hardlopen, zie je het verkeer op je afkomen. Je kan dan reageren op het tegemoetkomende verkeer. Door zelf goed op te letten kan je ook veel voorkomen.

Hardlopen in het donker over een donker pad
Verlichte weg tijdens hardlopen in het donker

4. Kies een verlichte weg tijdens hardlopen in het donker

Sommige wegen zijn beter verlicht dan anderen. Kies tijdens het hardlopen in het donker voor goed verlichte wegen. Je hebt niet alleen zelf beter zicht, maar je bent ook beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Wil je toch hardlopen over donkere paden, dan is het verstandig om dit met een hoofdlamp te lopen.

5. Laat thuis weten dat je gaat hardlopen in het donker

Voordat je gaat hardlopen in het donker is het verstandig om thuis te laten weten dat je bent gaan rennen. Hierdoor weet de buitenwereld dat je aan het hardlopen bent. Mocht er onverhoopt wat gebeuren onderweg, dan kan diegene hulp inschakelen. Daarnaast kan je ook met iemand samen gaan lopen. Met z’n tweeën ben je ook nog eens beter zichtbaar dan in je eentje.

6. Neem je gegevens mee zodra je gaat hardlopen in het donker

Vergeet zeker niet je gegevens mee te nemen zodra je gaat hardlopen in het donker. Dit kan bijvoorbeeld je ID-kaart, rijbewijs of je mobiele telefoon zijn. Mocht er onverhoopt wat gebeuren onderweg, dat kan er altijd sneller hulp ingeschakeld worden.

Je mobiele telefoon is sowieso verstandig om ‘s avonds mee te nemen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren dan kan jij snel contact zoeken. Neem je liever niet je telefoon mee, omdat hij in de weg zit tijdens het lopen? Met deze tips kan je makkelijk je telefoon meenemen tijdens het rennen.

6 tips om veilig te hardlopen in het donker

Wist je dat je sneller bent tijdens hardlopen in het donker?

Mijn hobby is rennen in het donker ook niet, maar er is wel een hele goede reden om toch te gaan. Je bent namelijk sneller in het donker. Onderzoekers aan de universiteit van Essex hebben hardlopers in het donker getest. Daarbij ontdekten zij dat hardlopers de gelopen afstand in het donker wel goed konden inschatten, maar de inspanning daarvan niet. In het donker lijkt het alsof de omgeving sneller voorbij gaat. Hierdoor heb je het idee dat de inspanning zwaarder is dan daadwerkelijk het geval.

Doordat je hersenen voor de gek worden gehouden, kan je dus meer geven. De inspanning die je daadwerkelijk levert, is namelijk lichter dan wanneer je hetzelfde rondje overdag loopt.

Tips om te gaan hardlopen in het donker

Hieronder vind je nogmaals de tips om te gaan hardlopen in het donker, zodat je veilig je rondje kan rennen:

  1. Loop met een hardlooplampje, zodat andere weggebruikers je kan zien
  2. Je valt beter op met felle en reflecterende hardloopkleding
  3. Hardloop aan de linkerkant van de weg
  4. Zoek je hardlooprondje uit waar de weg goed verlicht is
  5. Ga met iemand samen hardlopen of laat thuis weten dat je bent gaan hardlopen in het donker
  6. Door zonder muziek hard te lopen kan je beter participeren op het verkeer
  7. Neem je gegevens mee onderweg in vorm van een rijbewijs, ID-kaart of mobiele telefoon
  8. Bekijk dit artikel over hardlopen in de avond.

Wat vind je van hardlopen in het donker? Vind je het geen probleem of zie je er juist tegenop? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen om in de avond te lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *