Beginners

Fouten door beginnende hardlopers & hoe voorkom je ze?

Fouten bij hardlopen en voorkom ze

De hardlopers die als eerste stoppen met hardlopen zijn beginnende hardlopers. Dit komt vooral door verschillende fouten die gemaakt worden tijdens het hardlopen. Door deze veel voorkomende hardloopfouten raken beginnende hardlopers snel geblesseerd of is het plezier in hardlopen snel verdwenen.

Te lang of te snel willen hardlopen

De fout die ik het meest ziet voorkomen is dat beginnende hardloper al gauw teveel en te snel willen. Tijdens de eerste hardlooprondjes voelen de benen meestal goed en dat je meer aan kan. Conditioneel is het vaak ook wel goed te doen. Hierdoor gaan beginnende hardlopers gauw al snel teveel en te snel hardlopen. Het lichaam is nog niet gewend aan de belasting die komt kijken bij hardlopen. Door elke keer de limiet te zoeken heb je een grote kans op hardloopblessures.

Hardlopen op de verkeerde schoenen

Tijdens het hardlopen raken je schoenen bizar veel keer de grond. Elke kilometer maak je ongeveer 1333 stappen. Bij elke grondcontact komt er belasting op je benen te staan. Door te lopen met goede hardloopschoenen verminder je de belasting en loop je comfortabeler je hardlooprondje.

Krachttraining wordt overgeslagen

Veelal doen beginnende hardlopers niet aan krachttraining, terwijl dit een heel belangrijk onderdeel is van het hardlopen. Door krachttraining versterk je spieren, hierdoor heb je minder kans op hardloopblessures.

Te weinig drinken of eten meenemen

Je bent lekker aan het hardlopen en je komt opeens de ‘man met de hamer’ tegen. Je fijne hardlooprondje verandert opeens in een drama. Je hebt geen energie meer om lekker door te lopen of je hebt te weinig water meegenomen om nog wat extra kilometers te hardlopen. Vergeet daarom niet om om vooraf voldoende te drinken en te eten en extra mee te nemen tijdens je hardlooprondje. Er zijn verschillende manieren om makkelijk drinken en eten mee te nemen onderweg.

Weinig variatie in het hardlopen

Beginnende hardlopers lopen vaak hetzelfde rondje met hetzelfde tempo. Vooral omdat je er prettig bij voelt en weet dat je dat aankan. Na een tijd raakt je lichaam gewend aan de belasting en zal je geen vooruitgang meer boeken. Door te variëren met verschillende hardlooptrainingen zoals interval-, duurloop-, heuvel– en tempotrainingen zal je sneller progressie maken.

Veel hardlopers hangen te ver naar voren

De fout die ik maakte als beginnende hardloper is dat mijn loophouding niet goed was. Ik liep te ver naar voren, waardoor ik verschillende hardloopblessures ben opgelopen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar je loophouding en bekijken waar je het eventueel kan verbeteren.

Een fout die vaak gemaakt wordt is het vergeten van een warming-up of cooling-down

Als je eerlijk bent hoe vaak doe jij een warming-up voordat je gaat hardlopen? Laten we het niet eens hebben over de cooling-down. Terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het hardlopen. Door een warming-up zorg je ervoor dat je lichaam klaar is voor het hardlopen. Hiermee verklein je de kans op hardloopblessures en kan je meer uit je training halen.

De cooling-down is belangrijk om de afvalstoffen af te voeren. Hierdoor herstel je sneller en ben je eerder klaar voor je volgende hardlooprondje.

Door het voorkomen van deze fouten blijf je het plezier in het hardlopen behouden! Welke hardloopfout heb jij als beginnende hardloper regelmatig gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *