Hardlopen

Hardlopen in de herfst

Hardlopen in de herfst over de bladeren

Toen ik net begon met hardlopen, vond ik het lastig om in het najaar de motivatie te vinden om te gaan. De dagen zijn zo kort en de meeste trainingen liep ik doordeweeks dan ook in het donker. Meestal liet ik het hardlopen schieten en trok ik mijn hardloopschoenen in het voorjaar pas weer aan. Door mijn ‘pauze’ had ik het gevoel dat ik weer van vooraf aan moest beginnen en dat motiveert natuurlijk helemaal niet. Daarom blijf ik voortaan gewoon hardlopen in de herfst.

Hardlopen in de herfst vergt wel een andere mindset

Vorig jaar in aanloop naar de marathon, moest ik wel trainen in het najaar. Als ik pas begon met trainen in voorjaar was ik te laat en had ik nooit de marathon kunnen uitlopen. Ik kwam erachter dat lopen in het najaar echt niet zo erg is als dat het lijkt. Het vergt wel een andere mindset en je heb wel wat andere spullen nodig. Maar eenmaal goed voorbereid, vond ik het vaak prima om in het donker en in de kou te lopen.

Waar je vooral op moet letten, is om met andere kleding aan te rennen. Ik heb een hardloopjasje, legging en shirt met lange mouwen aangeschaft. Hiermee kan ik zelfs de meeste regenbuien aan. Omdat het een stuk kouder is, haal ik eigenlijk veel meer uit mijn trainingen dan in de zomermaanden. Dit komt omdat mijn lichaam minder bezig is met afkoelen. Hierdoor loop ik intensievere intervaltrainingen en tempolopen, zonder dat ik al te veel verval heb.

Kleden volgens het 3-lagen principe

Qua kleding kan je het beste gebruik maken van het 3-lagen principe. Deze methode maakt gebruik van 3 verschillende lagen functionele kleding die optimaal samen werken.

De eerste laag: functionele onderkleding

Door het hardlopen wordt je lichaam warmer en door te transpireren probeert je lichaam weer af te koelen. Het is dus van belang om het zweet af te voeren. De functionele onderkleding is speciaal ontworpen om snel vocht op te nemen en daarna gelijk te laten verdampen.

De tweede laag: isolerende tussenlaag

Met het koude en natte weer kan je snel onderkoeld raken. Daarom is het belangrijk om een isolerende laag als tussenkleding te gebruiken. Deze laag zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur vast wordt gehouden en extra transpiratievocht afgevoerd wordt.

De derde laag: beschermde buitenlaag

De laatste laag is de laag die je beschermt tegen weer en wind. Vooral winddicht is van belang. Als er veel wind staat, kan het veel kouder aanvoelen dan dezelfde temperatuur is zonder wind. 

Toch moet deze laag wel kunnen ademen. Als dit niet het geval is, kan overtollige transpiratievocht niet verdampen, maar condenseert het juist. Hierdoor word je alsnog nat, wat je juist wil voorkomen. Daarom zijn meeste hardloop-regenjacks niet 100% waterdicht, anders zouden ze niet kunnen ademen. 

Vergeet ook deze kledingstukken niet!

Naast je bovenkleding is er nog een aantal andere kledingstukken die je vooral niet moet vergeten. Zoals een warme hardlooplegging, aangezien een korte broek in de kou niet heel fijn is voor je spieren. Een hardlooplegging zorgt ervoor dat je spieren warm blijven.

Ik gebruik zelf daarnaast nog handschoenen en een Buff die ik over mijn oren draag. Als ik volledig ingepakt ben, kan ik zonder teveel last van het koude en natte weer, hardlopen!

Waarom hardlopen in de herfst fijn is

Rennen in het najaar heeft ook zo zijn voordelen. Wanneer je weet wat de voordelen zijn is het makkelijk om die knop om te draaien om toch te gaan hardlopen in de herfst.

  • De hardloopevenementen worden weer georganiseerd na de zomerstop
  • Er zit meer zuurstof in de lucht
  • Betere temperatuur om te gaan hardlopen
  • Schitterende omgeving door de kleurende bomen

Waar moet je nog meer op letten als je gaat hardlopen in de herfst?

Naast het juist kleden zijn er nog veel meer tips om gemotiveerd te blijven in het najaar. Teveel om allemaal op te noemen. Daarom vind je hieronder een lijst met allerlei artikelen over hardlopen in de herfst:

Wat vind jij van hardlopen in de herfst? Wat vind je juist leuk of minder aan deze maanden? Waar loop je juist het meest tegenaan? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *